В село Бояджик лозарите разбудиха за ново плодородие, а кукерите изгониха злото

Boiadzhik (4)По стар български обичай жителите и гостите на село Бояджик отпразнуваха празника на лозята и техния покровител Трифон Зарезан. Жизнерадостен празник, изпълнен с надежда за плодородие, спорна работа и добри дни за лозарите и винарите. Празник, преминал през хилядолетната история с любовта и преклонението на бояджичани към земята, която ги храни.

С „Добре дошли!” домакините посрещнаха гостите  на празника: Нели Славова – председател на Общински съвет „Тунджа”, Пенчо Пенев-зам. кмет на община „Тунджа”, Христина Димова – кмет на село Маломир и  Пепа Иванова-кметски наместник на село Болярско.

Boiadzhik (5)Миналогодишният цар на лозята Христо Георгиев, с ръцете на добър стопанин заряза лозата и разбуди за ново плодородие. Той пожела на работните стопани и винопроизводители Бог и Свети Трифон да опазят лозята, дай боже повече хора по лозята и тази година реколтата да е много добра.

В ритуала „Зарязване” участваха и жените от певческата група при НЧ „Джон Атанасов-1928”, които изпълниха песни за лозарите и виното.

Boiadzhik (6)Макар, че зарязването на лозите е мъжка работа, заедно с г-н Пенев бяха поканени да зарежат и г-жа Славова и Елена Маджарова-кмет на село Бояджик.

Те зарязаха за здраве и  берекет на с. Бояджик и на цялата община. Със своите умения те си заслужиха званието „Почетен цар на лозята” и получиха удостоверение. Пожелаха на всички през тази година с майсторските си  ръце и с любов да обработят лозята си, за да им дадат най-хубавото грозде, от което да  произведат вино с неповторим вкус и аромат.

Boiadzhik (2)След това беше избран новия цар на лозята Димитър Минчев   Най-добрия производител на грозде и вино, на който лозята са най-добре обработени. Всички му пожелаха набраното от него грозде да  е най-много, направеното от него вино да е най-сладко. Димитър Минчев  благодари за указаната чест  и разказа за тънкостите на зарязването на лозята и приготвянето на вкусно вино.

„Гроздето е символ на богатство, виното е символ на силата. Бъдете здрави, богати и силни! Винаги бъдете  до нас при организирането на нашите български празници.” – с тези думи Нели Хаджиева – секретар на НЧ „Джон Атанасов-1928” се обърна към спонсорите на празника, на които кмета на селото Елена Маджарова връчи благодарствени адреси за съпричастността  при организирането на празника. Организаторите на празника благодариха и на ръководството на общината за подкрепата.

Boiadzhik (1)Бояджишкото вино и ракия са  прославени в цялата община. Гордост за селото са многото победители в конкурсите за бяло и червено вино и гроздова ракия в Общинския празник на виното в с. Скалица. И тази година нашите винари участваха в 10 – то юбилейно издание на празника и спечелиха призови места.

Участниците в обявените предварително  конкурси за най-добри производители на  бяло и червено вино и гроздова ракия получиха грамоти за участие и подаръци.

Boiadzhik (7)Гост на празника беше Кукерската група „Карапча”, с. Маломир с ръководител Христина Димова. Кукерите разлюляха хлопките, за да изгонят злите сили и благословиха за здраве на хората и добитъка. Беше изпълнен ритуала „Засяване и заораване” за плодородие и берекет.

Всички напълниха чашите с искрящо вино, опитаха от вкусните мезета осигурени от спонсорите на празника.

Boiadzhik (3)А какво е празник без хоро. Всички се хванаха  на хорото и развяха трибагреника и знамето на община „Тунджа”.

Нели Хаджиева – секретар на читалището

 

About the Author :