В община „Тунджа“ отвори врати Средно общообразователно училище

???????????????????????????????На 15 септември 2014 година в село Скалица отвори врати обновеното Средно общообразователно училище с една професионална паралелка – професия „Лозаровинар“ и специалност „Лозаровиналство“. Завършващите ученици ще получават и правоспособност за управление на селскостопанска техника и автомобили. В словото си директорът на училището Янка Мармарова сподели, че идеята на ръководствата  на Община „Тунджа“ и на училището е вече реалност, защото е споделено виждане, че мястото на професионалното образование трябва да бъде най-близо до производството и да върви ръка за ръка с бизнеса. На територията на с. Скалица развива дейност една от реномираните винарски изби в „Тунджа“ – „Балар“ АД. Тази фирма, заедно с фирмите „Агрозем“ АД и „РИО МАР“ ООД, потвърдиха своята готовност за обучение на учениците в реална работна среда. „Аз искам да ви уверя, че даденото ни доверие ще бъде оправдано. Защото тук работи екип от професионалисти с ясното съзнание, че в днешния конкурентен свят доброто образование е гаранция за успех.“ – добави директорът на училището.

???????????????????????????????С нескрито вълнение, радостта си от посрещането на първите двадесет ученици от девети клас в новото СОУ, сподели и кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев.  Той ги поздрави за техния избор да продължат обучението си в тунджанско училище и им пожела успешна професионална реализация.

СОУ „Св. Паисий Хилендарски“ в с. Скалица има богата 180-годишна история, която е с традиции в професионалното образование. Още в далечната 1933 г. тук е имало земеделско училище, след това професионално училище по ремонт на селскостопански машини, ЕСПУ и СОУ. След 15 години традицията се възобновява.

???????????????????????????????През учебната 2014/2015 година в училището ще се обучават 133 ученици от І до ІХ клас. Първокласниците са 13. Училището е средищно и в него се  обучават ученици от осем населени места, както от община „Тунджа“, така и община Раднево.

 

 

 

 

??????????????????????????????? ???????????????????????????????

About the Author :