В община „Тунджа“ отбелязаха Деня на християнското семейство

Ботево 1От 18-ти до 21-ви ноември 2017 година с поредица от събития организирани от народните читалища, детските градини, училищата, потребителите на социални услуги и клубовете на пенсионера, Община „Тунджа” отбеляза Деня на християнското семейство.

На 21 ноември православната църква отбелязва празника Въведение Богородично. В българския народен календар той е отреден за Ден на християнското семейство. От векове наред дедите ни са вярвали, че домът е свещено място, в което децата научават най-ценните житейски уроци, както и усвояват важни знания за света. В семейството те не само биват възпитавани, но и изграждат своя характер. Единствено българите празнуваме Въведение Богородично като Ден на християнското семейство от далечната 1929 година.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAНа  18 ноември, в залата на Кметство, с. Кабиле,  самодейците от ансамбъл „Кабиле” и жители  на селото  се  събраха да отпразнуват Деня  на християнското  семейство и на православната младеж.

За всички присъстващи беше подготвена празнична програма, като специално внимание беше обърнато на най-младото семейство в селото – Камелия и Пламен Димитрови, които сключиха брак на 23.09.2017 г.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAПо стар български обичай, те бяха  посрещнати  около трапезата  с чаша червено вино и със сладка питка намазана с мед, за да им е сладък семейният живот. Младото семейство получи подарък – бутилка шампанско, с пожелание да го изпият на своята златна сватба със своите внуци и правнуци, както и глинено гърне  с похлупак, за да не избягат семейното здраве, щастие и благополучие.

Децата от селото имаха възможност да рисуват на тема: „Аз и моето семейство”, след което подариха рисунките си на своите родители. Голямата изненада в празничната програма беше изпълнението на 10 годишния гайдар Георги  Янчев. Тържеството продължи  с много забавни игри и веселие.

ЦСРИ Калчево 1В навечерието на Деня на християнското семейство потребителите от  „Център за социална рехабилитация и интеграция”, село Калчево, отбелязаха празника.

Въведение Богородично е един от дванадесетте велики християнски празника, който ни напомня за влизането на Светата Дева в Йерусалимския храм. За пореден път отец Янко сподели празника с потребителите на социалната услуга.

ЦСРИ Калчево 2В задушевната беседа гостът припомни за смисълът и символиката на този светъл ден, за ценностите, на които възпитава, за святата грижа към децата, за любовта и смирението, от което всички имаме нужда.

С благодарност един към друг пред пламъка на запалената свещ всички си пожелаха здраве, хубави чувства, топло огнище и много любов и разбирателство!

По случай празника Въведение Богородично, самодейците от народно читалище „Христо Ботев-1928“, с. Ботево, съвместно с ученици от 1 до 7 клас от основното училище в селото, посетиха местния храм „Рождество  Богородично“.

Ботево 1Децата запалиха свещички и прочетоха молитви за здраве и благополучие. Какво се прави на този ден и как се отбелязва празника им разказа г-жа Мария Георгиева – учител в ОУ „Христо Ботев“, с. Ботево, а малчуганите слушаха в захлас и попиваха всяка нейна дума. Семейното посещение на църква в този ден символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на родителите за духовните им задължения към децата. Семейството е най-доброто училище, което може да даде първите познания за Бога и Православието, за християнските добродетели, върху които векове наред се е крепял българският род.

На 21 ноември, в село Бояджик, възрастните хора от клуба на пенсионера „Надежда“ отпразнуваха Деня на Християнското семейство. Те коментираха как се изграждат здравите основи на семейството, уважението, обичта и любовта, изразявайки надежда, че и младите хора оценят значението на семейството и вземат пример от своите родители.

В деня на християнското семейство, с мили думи за съхранението на семейното огнище през годините и богата трапеза, жителите на селата Межда, Челник и Дряново отбелязаха празника.

Дражево 1На 21 ноември, в народно читалище “Прогрес-1936”, с. Дражево, отбелязаха Деня на християнското семейство и християнската младеж. В празничната програма взеха участие децата от детската градина и ученици от основно училище “Св. Св. Кирил и Методий” в селото. Те поздравиха своите родители и баби и дядовци със стихове и песни, а те от своя страна нагостиха малчуганите с различни лакомства.

В народно читалище „Светлина-1929“, с. Роза, отбелязаха тържествено Деня на християнското семейство. Този ден е прекрасен повод да се изрази обичта, значимостта и уважението към най-близките ни хора. По случай празника, самодейците от местното читалище, заедно с децата  от 1-ви до 4-ти клас на основното училище в селото, изработиха поздравителни картички. По-късно малчуганите зарадваха своите родители с ръчно изработените подаръци.

По случай Деня на християнското семейство потребителите от Дневния център за стари хора в село Генерал Инзово посетиха децата от група „Детелина“ при детска градина „Кольо Тенев“.

Тенево 1Празник, посветен на Деня на християнското семейство, под наслов „Баба, мама и аз“ организира на 21 ноември народно читалище „Просвета 1910”, с. Тенево.

Етнографската сбирка на читалището отвори врати, за да посрещне с пита и „добре дошли“ своите очаквани гости – малчуганите от детска градина „Кольо Тенев”, родители и възрастни хора от пенсионерския клуб „Хан Тервел” в селото.

Съчетавайки традицията с иновацията, самодейците от читалището, разказаха на децата за правилата на живот в патриархалното българско семейство и за това ползваха живия разказ на етнографа г-жа Мария Николчовска. Тръгвайки от нивата, за да покажат чрез сбирката как българката е месила хляб и везала премяната на своите деца те направиха плавен преход към днешното време с разказът на Ангел Каралийчев „Майчина сълза”. В празничната програма се включиха с изпълнения децата от детската градина, както и майките и бабите на малчуганите, които заедно с тях мериха сили в игрите: „Намотай кълбенце”, „Ръчички на криваче”, „ Продаваш ли бабо гърненцето” и др.

Празника е вече част от историята, но у всеки от участниците остана чувството, че трябва да бъдат по до-добри и да уважават своето семейство.

??????????В Деня на християнското семейство, жителите от село Миладиновци посетиха местния храм „Св. Св. Кирил и Методий“, за да запалят свещичка за здравето на своите семейства.

По-късно, същия ден, самодейците от народно читалище „Паисий Хилендарски-1928“, съвместно с възрастните хора от клуба на пенсионера, отбелязаха празника като организираха състезание за най-вкусна лютеница и туршия. След оспорвано съревнование, журито избра най-добрите и награди всички отличени.

Генерал Тошево 1На 21 ноември 2017 г., в село Генерал Тошево, беше отпразнуван Деня на Християнското семейство. Две семейства отбелязаха 50 години семеен живот. Това са Йорданка и Стоян Пееви (бракът е сключен на 14.05.1967 г.) и Донка и Димитър Димитрови (бракът е сключен на 28.05.1967 г.). Те повториха своите брачни клетви за още 50 години щастлив семеен живот. Двете семейства получиха за своя личен празник подаръци от името на кмета на община „Тунджа“ Георги Георгиев – сватбени торти и шампанско. Празнична програма бяха подготвили певческа група „Талашманлийски напеви“, както и децата, които изнесоха рецитал. Тържеството премина с много настроение, песни и танци.

Веселиново 1По случай Деня на християнското семейство в основно училище “Св. Св. Кирил и Методий”, с. Веселиново, се проведе открит урок с учениците от 2-ри клас, посветен на християнското семейство, ценности и добродетели.

Децата поздравиха своите родители с празнична програма, включваща рецитали, песни и танци, а накрая заедно със своите родители изработиха с апликационни материали по една традиционна българска черга.

Веселиново 1 (2)Гости на тържество бяха заместник-кметът на община „Тунджа“ Станчо Ставрев, Димитър Димитров – директор на Дирекция „Хуманитарни дейности“, Добринка Ангелова – началник-отдел „Образование и предучилищна подготовка“, Йордан Колев – гл. експерт в Дирекция „Хуманитарни дейности“, родители и учители.

По-рано същия ден, учениците от основното училище посетиха потребителите от Дневния център за възрастни хора с увреждания „Св. Франциск. Инициативата премина под мотото „Без омраза“. Всички участници получиха значки и балони, подарък от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни при община „Тунджа“. Съвместните дейности приключиха чрез общи снимки с голямото сърце, символ на толерантността и добротата.

Желани 1В Деня на християнското семейство екипът по проект „Желани пространства“ – Комплексен модел на интегрирани услуги за ранно детско развитие и социално включване в малките населени места“ проведе интерактивно семейно празненство „Моето семейство“ в с. Робово.

С подкрепата на специалистите, родителите отвориха пространство, в което да споделят трудностите, които срещат при отглеждане на децата си, за силата и вярата, които ги крепят в трудни моменти. Споделиха опит и семейни традиции при отбелязване на този празник в семейства си.

Най-интересната и забавна част за децата бяха занимателните игри със състезателен характер, в които се включиха всички деца и родители – потребители по проекта от селата Робово, Сламино и Каравелово. Усети се сплотеността, подкрепа между участниците и силата на семейството, когато е заедно и задружно. Защото семейството е най-доброто училище, което може да даде първите познания за християнските добродетели, на които векове се е крепял българският род.

На 21 ноември потребителите от Дома за стари хора, с. Болярско, посетиха децата от група „Радост“, с. Бояджик, при детска градина „Звездица“.

??????????В деня на християнското семейство, потребители от Дневния център за стари хора в село Скалица отбелязаха празника, като проведоха беседи на различни теми, свързани с устоите и съхраняването на семейното огнище.

Празникът Въведение Богородично – Денят на християнското семейство, е повод да се замислим, да отворим душите и сърцата си за доброта, за да бъдем благословени – ние, домът ни, семейството ни.

?????????? Веселиново 2 Веселиново 3 Веселиново 4 Генерал Тошево 2 Генерал Тошево 3 Дражево 2 Дряново 1 Дряново 2 Дряново 3 Желани 2 Желани 3 OLYMPUS DIGITAL CAMERA Межда 1 ?????????? Роза 1 Роза 2 Тенево 2 Тенево 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

От 18-ти до 21-ви ноември 2017 година с поредица от събития организирани от народните читалища, детските градини, училищата, потребителите на социални услуги и клубовете на пенсионера, Община „Тунджа” отбеляза Деня на християнското семейство.

На 21 ноември православната църква отбелязва празника Въведение Богородично. В българския народен календар той е отреден за Ден на християнското семейство. От векове наред дедите ни са вярвали, че домът е свещено място, в което децата научават най-ценните житейски уроци, както и усвояват важни знания за света. В семейството те не само биват възпитавани, но и изграждат своя характер. Единствено българите празнуваме Въведение Богородично като Ден на християнското семейство от далечната 1929 година.

На  18 ноември, в залата на Кметство, с. Кабиле,  самодейците от ансамбъл „Кабиле” и жители  на селото  се  събраха да отпразнуват Деня  на християнското  семейство и на православната младеж.

За всички присъстващи беше подготвена празнична програма, като специално внимание беше обърнато на най-младото семейство в селото – Камелия и Пламен Димитрови, които сключиха брак на 23.09.2017 г.

По стар български обичай, те бяха  посрещнати  около трапезата  с чаша червено вино и със сладка питка намазана с мед, за да им е сладък семейният живот. Младото семейство получи подарък – бутилка шампанско, с пожелание да го изпият на своята златна сватба със своите внуци и правнуци, както и глинено гърне  с похлупак, за да не избягат семейното здраве, щастие и благополучие.

Децата от селото имаха възможност да рисуват на тема: „Аз и моето семейство”, след което подариха рисунките си на своите родители. Голямата изненада в празничната програма беше изпълнението на 10 годишния гайдар Георги  Янчев. Тържеството продължи  с много забавни игри и веселие.

В навечерието на Деня на християнското семейство потребителите от  „Център за социална рехабилитация и интеграция”, село Калчево, отбелязаха празника.

Въведение Богородично е един от дванадесетте велики християнски празника, който ни напомня за влизането на Светата Дева в Йерусалимския храм. За пореден път отец Янко сподели празника с потребителите на социалната услуга.

В задушевната беседа гостът припомни за смисълът и символиката на този светъл ден, за ценностите, на които възпитава, за святата грижа към децата, за любовта и смирението, от което всички имаме нужда.

С благодарност един към друг пред пламъка на запалената свещ всички си пожелаха здраве, хубави чувства, топло огнище и много любов и разбирателство!

По случай празника Въведение Богородично, самодейците от народно читалище „Христо Ботев-1928“, с. Ботево, съвместно с ученици от 1 до 7 клас от основното училище в селото, посетиха местния храм „Рождество  Богородично“.

Децата запалиха свещички и прочетоха молитви за здраве и благополучие. Какво се прави на този ден и как се отбелязва празника им разказа г-жа Мария Георгиева – учител в ОУ „Христо Ботев“, с. Ботево, а малчуганите слушаха в захлас и попиваха всяка нейна дума. Семейното посещение на църква в този ден символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на родителите за духовните им задължения към децата. Семейството е най-доброто училище, което може да даде първите познания за Бога и Православието, за християнските добродетели, върху които векове наред се е крепял българският род.

На 21 ноември, в село Бояджик, възрастните хора от клуба на пенсионера „Надежда“ отпразнуваха Деня на Християнското семейство. Те коментираха как се изграждат здравите основи на семейството, уважението, обичта и любовта, изразявайки надежда, че и младите хора оценят значението на семейството и вземат пример от своите родители.

В деня на християнското семейство, с мили думи за съхранението на семейното огнище през годините и богата трапеза, жителите на селата Межда, Челник и Дряново отбелязаха празника.

На 21 ноември, в народно читалище “Прогрес-1936”, с. Дражево, отбелязаха Деня на християнското семейство и християнската младеж. В празничната програма взеха участие децата от детската градина и ученици от основно училище “Св. Св. Кирил и Методий” в селото. Те поздравиха своите родители и баби и дядовци със стихове и песни, а те от своя страна нагостиха малчуганите с различни лакомства.

В народно читалище „Светлина-1929“, с. Роза, отбелязаха тържествено Деня на християнското семейство. Този ден е прекрасен повод да се изрази обичта, значимостта и уважението към най-близките ни хора. По случай празника, самодейците от местното читалище, заедно с децата  от 1-ви до 4-ти клас на основното училище в селото, изработиха поздравителни картички. По-късно малчуганите зарадваха своите родители с ръчно изработените подаръци.

По случай Деня на християнското семейство потребителите от Дневния център за стари хора в село Генерал Инзово посетиха децата от група „Детелина“ при детска градина „Кольо Тенев“.

Празник, посветен на Деня на християнското семейство, под наслов „Баба, мама и аз“ организира на 21 ноември народно читалище „Просвета 1910”, с. Тенево.

Етнографската сбирка на читалището отвори врати, за да посрещне с пита и „добре дошли“ своите очаквани гости – малчуганите от детска градина „Кольо Тенев”, родители и възрастни хора от пенсионерския клуб „Хан Тервел” в селото.

Съчетавайки традицията с иновацията, самодейците от читалището, разказаха на децата за правилата на живот в патриархалното българско семейство и за това ползваха живия разказ на етнографа г-жа Мария Николчовска. Тръгвайки от нивата, за да покажат чрез сбирката как българката е месила хляб и везала премяната на своите деца те направиха плавен преход към днешното време с разказът на Ангел Каралийчев „Майчина сълза”. В празничната програма се включиха с изпълнения децата от детската градина, както и майките и бабите на малчуганите, които заедно с тях мериха сили в игрите: „Намотай кълбенце”, „Ръчички на криваче”, „ Продаваш ли бабо гърненцето” и др.

Празника е вече част от историята, но у всеки от участниците остана чувството, че трябва да бъдат по до-добри и да уважават своето семейство.

В Деня на християнското семейство, жителите от село Миладиновци посетиха местния храм „Св. Св. Кирил и Методий“, за да запалят свещичка за здравето на своите семейства.

По-късно, същия ден, самодейците от народно читалище „Паисий Хилендарски-1928“, съвместно с възрастните хора от клуба на пенсионера, отбелязаха празника като организираха състезание за най-вкусна лютеница и туршия. След оспорвано съревнование, журито избра най-добрите и награди всички отличени.

На 21 ноември 2017 г., в село Генерал Тошево, беше отпразнуван Деня на Християнското семейство. Две семейства отбелязаха 50 години семеен живот. Това са Йорданка и Стоян Пееви (бракът е сключен на 14.05.1967 г.) и Донка и Димитър Димитрови (бракът е сключен на 28.05.1967 г.). Те повториха своите брачни клетви за още 50 години щастлив семеен живот. Двете семейства получиха за своя личен празник подаръци от името на кмета на община „Тунджа“ Георги Георгиев – сватбени торти и шампанско. Празнична програма бяха подготвили певческа група „Талашманлийски напеви“, както и децата, които изнесоха рецитал. Тържеството премина с много настроение, песни и танци.

По случай Деня на християнското семейство в основно училище “Св. Св. Кирил и Методий”, с. Веселиново, се проведе открит урок с учениците от 2-ри клас, посветен на християнското семейство, ценности и добродетели.

Децата поздравиха своите родители с празнична програма, включваща рецитали, песни и танци, а накрая заедно със своите родители изработиха с апликационни материали по една традиционна българска черга.

Гости на тържество бяха заместник-кметът на община „Тунджа“ Станчо Ставрев, Димитър Димитров – директор на Дирекция „Хуманитарни дейности“, Добринка Ангелова – началник-отдел „Образование и предучилищна подготовка“, Йордан Колев – гл. експерт в Дирекция „Хуманитарни дейности“, родители и учители.

По-рано същия ден, учениците от основното училище посетиха потребителите от Дневния център за възрастни хора с увреждания „Св. Франциск. Инициативата премина под мотото „Без омраза“. Всички участници получиха значки и балони, подарък от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни при община „Тунджа“. Съвместните дейности приключиха чрез общи снимки с голямото сърце, символ на толерантността и добротата.

В Деня на християнското семейство екипът по проект „Желани пространства“ – Комплексен модел на интегрирани услуги за ранно детско развитие и социално включване в малките населени места“ проведе интерактивно семейно празненство „Моето семейство“ в с. Робово.

С подкрепата на специалистите, родителите отвориха пространство, в което да споделят трудностите, които срещат при отглеждане на децата си, за силата и вярата, които ги крепят в трудни моменти. Споделиха опит и семейни традиции при отбелязване на този празник в семейства си.

Най-интересната и забавна част за децата бяха занимателните игри със състезателен характер, в които се включиха всички деца и родители – потребители по проекта от селата Робово, Сламино и Каравелово. Усети се сплотеността, подкрепа между участниците и силата на семейството, когато е заедно и задружно. Защото семейството е най-доброто училище, което може да даде първите познания за християнските добродетели, на които векове се е крепял българският род.

На 21 ноември потребителите от Дома за стари хора, с. Болярско, посетиха децата от група „Радост“, с. Бояджик, при детска градина „Звездица“.

В деня на християнското семейство, потребители от Дневния център за стари хора в село Скалица отбелязаха празника, като проведоха беседи на различни теми, свързани с устоите и съхраняването на семейното огнище.

Празникът Въведение Богородично – Денят на християнското семейство, е повод да се замислим, да отворим душите и сърцата си за доброта, за да бъдем благословени – ние, домът ни, семейството ни.

About the Author :