В община Болярово се изпълняват проекти за над 1 600 000 лева

SAM_2539Болярово, 11.01.2017 г.

Проекти за 1 616 940 лв. се изпълняват в момента на територията на община Болярово, информира кметът на общината Христо Христов днес по време на обсъждането на бюджета за 2018 г.

Продължава проектът „Децата на Болярово“ в детската градина, който ще приключи в края на декември тази година. Той е за 134 хил. лв.

„Заедно да учим и творим“ е проект на Училищното настоятелство в Болярово. Ще приключи на 27.07.2018 г. Изпълнява се в двете училища и в момента се работи по него. Стойността му е 350 644 лв.

Проектът за предоставяне на социалните услуги „Личен асистент“, „Социален асистент“ и „Домашен помощник“ е за 278 хил. лв. По него се продължава да се работи до края на тази година. Осигурява заетост на 42 човека.

Продължава и проектът „Осигуряване на топъл обяд в община Болярово“. Крайният му срок е 31 декември 2019 г., потребителите са 106 човека. Стойността му 262 909 лв.

SAM_2535Нов проект е „Бъдещето има минало. Отбелязване на 150 г. от смъртта на Стефан Караджа по време на българското председателство“. Той е на стойност 4 030 лв., ще бъде реализиран в Стефан Караджово. Чрез Националното сдружение на общините ще бъде организирана национална конференция. В момента са направени официални постъпки до Президентството на република България тези мероприятия да са под патронажа на президента Румен Радев.

Проектите, които община Болярово ще изпълнява заедно с община Елхово по Местната инициативна група, ще са за 586 749 лв. Продължителността е от 2017 г. до 2020 г. Най-рано през октомври 2018 г. ще има практически мерки, които могат да донесат финансиране.

Отделно проектите на община Болярово, които очакват одобрение или ще им се търси финансиране през 2018 г., са за 9 806 152 лв.

Подаден е проект за 106 хил. лв. за развитие на социално предприемачество. Той би осигурил работа на 12 човека, заедно с 6 наставника. Става въпрос за обучение по професиите работник в озеленяването и цветарство. Продължителността му е 16 месеца.

Вторият проект ще се работи заедно с община Елхово – той е за проектиране и изграждане компостираща инсталация и инсталация за предварително третиране на отпадъците на общините Елхово и Болярово на депото в с. Добрич. Стойността му е 9 700 00 лв. Водеща е община Елхово, партньор е община Болярово. Трима представители на община Болярово ще участват в управлението на проекта срещу четири от Елхово. Очакванията са до 20 януари той да бъде подаден. Целта е реализацията му да осигури през следващите 30-40 г. безпроблемно изхвърляне на отпадъците, вкл. голяма част от отпадъците от селскостопанската продукция ще се преработват до компост.

Инвестиционните намерения на община Болярово по програмите, които ще се отворят през 2018 г., са на стойност 12 550 043 лв. Първата от тях е за благоустрояване на 16 улици в гр. Болярово по Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/. Според кмета Христо Христов този проект има реален шанс за одобрение. Към него са включени по една улица във Воден, Мамарчево, Стефан Караджово, Голямо Крушево и Попово.

Общината отново ще кандидатства с  проект за реконструкция на водопровода в Стефан Караджово за 5 758 375 лв.

Следващия проект за саниране на училището на Стефан Караджово по ПРСР за до 1 млн. лв.

Предвидено е и кандидатстване за изграждането на спортна площадка до училището в Болярово в размер до 100 хил. лв.

Ще се кандидатства и с проект и за модернизация на уличното осветление в Болярово заедно с видеонаблюдение за 1 799 000 лв. Включени са още 4 населени места в общината.

По програмата за трансгранично сътрудничество между България и Турция община Болярово ще кандидатства с два проекта. Единият е за преустройство на хижата до Стефан Караджово заедно с подобна сграда в община Кофчаз, Турция. Може да се кандидатства за до 200 хил. евро.

Вторият е за купуване на нова сметосъбирачна машина, която да обслужва всички 20 населени места в общината. Отново за до 200 хил. евро.

Отделно общината подготвя проект за осигуряване на безплатен интернет. В центъра на Болярово ще бъдат изградени 5 точки за безплатен интернет – на пазара, ЦГЧ, автогара, централна улица, още една улица, читалището и в с. Мамарчево – две точки. Това е заложено по проект, който се работи в момента, до 20 хил. евро е финансирането.

Кметът на общината Христо Христов говори и за програмата „Странджа-Сакар“ – че трябва съдействие и подкрепа от парламентарните партии, за да  влезе тя в програмата на правителството и да дава бонус точки при реализирането на проекти.

В общинската администрация са постъпили и заявления за две частни инициативи – за изграждане на мандра в Ситово и на кланица в Стефан Караджово. Общинската администрация е отворена към бизнеса и го подкрепя, подчерта кметът.

About the Author :