В лапите на съдия-изпълнителите

Irina_HristovaДа попадне в „лапите” на съдия-изпълнителя е кошмарът на всеки. От редовия българин, изтеглил малък потребителски кредит, до крупните фирми, боравещи с милиони левове.
Затова и единственият частен съдия-изпълнител в Ямболска област, Ирина Христова, не остава без работа. Имотите, които се налага да се предлагат за публична продан, заради неиздължени пари, са много и различни. В момента върви „историята” с вземането на Земеделска производителна кооперация „Напредък” – село Роза, която има да получава от „Витенда” АД-Ямбол почти 400 000 лева..
Цената, от която ще стартира публичната продан, е на стойност 370 800 лева, това ще стане в периода от 23 април до 23 май. Поземленият имот се намира на улица „Матвей Вълев” № 75 .
На този адрес преди години бе известният  Винпром „Стара изба-1924”, чийто собственик бе Орлин Аврамов. Около него години наред имаше шумни дела, свързани с убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева, живееща и работеща в София. В това убийство бе намесено името и на тогавашния главен прокурор Никола Филчев. В крайна сметка на 9 октомври 2012 година Софийски градски съд оправда подсъдимите по делото Орлин Аврамов, Пламен Калайджиев и Димитринка Атанасова.
Сега имотът е на „Витенда” АД, а това, което отива на публична продан, включва площ от 12 641 кв. метра, отредена за хранително-вкусова промишленост, както и девет сгради. За имота е учредена ипотека  в полза н Корпоративна търговска банка и има наложена възбрана в полза на взискателя.
Съвсем прясно е попадането в „черния списък” на голям имот, собственост на „Арапли 2001”-Ямбол, чийто изпълнителен директор е Йордан Воденичаров. Имотът, който отива на публична продан, е Цех за производство на фуражи в Бояджик, намира се в местността „Кайлъка” . „Арапли 2001” ще се раздели с него, заради удовлетворяване на вземане на фирма „Миланов-Попов” и присъединени взискатели.
Началната цена на публичната продан е много голяма – 450 000 лева, зависи, разбира се, от камбанарията на различните бизнесмени.
Досегашен имот на ямболската фирма „Бояджиеви брадърс” в село Кукорево, представляващ търговска сграда, отива на тезгяха поради дължими пари към „Райфайзенбанк” за 88 000 лв. Далеч по-висока е цената от която почва проданта на инструментален цех на улица „Ямболен”, разположен на площ от 1034 кв. метра -259 000 лева.
Налага се раздяла с имот и на фирма, която е имала складова база и едноетажна сграда на улица „Клокотница” №99. Това е в местността „Дивлика”, стартовата цена на публичната продан е 68 000 лв. Част от двор в бившата „Търговия на едро”-Ямбол с площ от 6 943 квадратни метра, ще има нов собственик заради бизнес проблеми на сегашния, от стъпка 12 800 лева, като вземането е на фирма „Марти” ЕООД.
17_1280Неразумно теглени  кредити от банки, лош късмет, здравословни проблеми, некоректни бизнес партньори или някаква друга засечка, праща в списъка на частния съдия-изпълнител и „средностатистическия българин”.
Огромно дворно място в село Ботево – 2900 кв. м плюс жилищна сграда „заминава” с начална цена 4500 лева. По искане на частно лице, за продан е обявено дворно място в село Маленово на стойност 2700 лв.
Няколко души се явяват взискатели за недвижим имот в село Правдино, оценен за 1700 лева. Този случай е по-особен, тъй като собственикът на имота, Грудьо Атанасов, го е придобил след наложена възбрана над Нана Генчева от село Първенец.
За много повече пари ще поеме към публичната продан дворно място в село Веселиново. Взискател е „Уникредит банк” за сумата от 74 000 лева. Освен дворното място, което е малко над 1000 кв. метра, попадналият в нежелания от собственика списък, ще се раздели и с жилищна сграда от 308 квадрата.
Още един длъжник на банка, само че на „Райфайзенбанк”, явно има бизнес проблеми, щом за продан е обявено ателие и магазин на „Петолъчката”, в местността „Мараш”.
Там, в тази емблематична за стралджани местност, всяка година е популярният и извън пределите на региона празник „Мараш пее”, наблизо е и страшната военна база, от която трябва да се взривят огромно количество снаряди.
Трима българи намериха смъртта си там преди години, едно цяло село, Лозенец, намиращо се само на 2 километра от складовете с боеприпаси, е настръхнало и прави всичко, за да избегне отново кошмара на взривовете…
Играта в бизнеса е безмилостна. Някои забогатяват неистово за броени дни или за седмици, после обаче нещата се оплитат, и могат да замръкнат и без стряха. Крупни, заедно с това и показно луксозни бизнесмени, дълго време са сред големите играчи, после зарът не върви. От месец на месец, от година на година, докато имотите им попаднат в „тефтерчето” на частния съдия-изпълнител Ирина Христова.
Към момента някогашната общинска съветничка от НДСВ е единствената с подобна роля в целия Ямболски регион, другият, който имаше право на подобна дейност, Иван Раданов, почина преди няколко години. Дейността на Царкинята, така наричат много ямболлии бившия съветник от жълтата партия Ирина Христова, е следена под лупа.
От много места, и ако направи грешни стъпки, ще изчезне от солидната юридическа сцена…
Винаги има различни гледни точки около началната цена на публичната продан. Едни считат, че става дума за шашми от страна на бизнесмените, чиито имоти се качват на тезгяха, други твърдят, че когато банките са в ролята на взискатели, са съгласни и на далеч по-ниски цени, само и само да получат нещо в замяна на необслужваните заеми.
Обединена българска банка чака малко над 192 000 лева от бизнесмен, който е създал лозови масиви в землището на Иречеково, в местността „Кичи дере”. Друга банка се надява да прибере поне 187 000 лева от проданта на Краварник с млечен цех  в Стралджа, като общата площ е 10 704 кв. метра.
Може даже да ги е прибрала, тъй като отреденото време изтече в началото на април…
Почти завършена жилищна кооперация  на улица „Иван Вазов”, на пъпа на Ямбол, също е в неприятния, меко казано, списък на частния съдия-изпълнител, заради кредит към банка-началната цена бе близо 600 000 лева. Тази жилищна кооперация може да се завърши окончателно за броени седмици, но явно нито банката иска да чака, нито фирмата има сили да приключи строителството или да намери купувачи, които да дадат солидни пари за тези апартаменти.
Къщи на различни ямболски улици също чакат или вече имат нови собственици – така е за едноетажна жилищна сграда на улица „Вит”, в подножието на Боровец, но по-близо до читалище „Зора”. Отредената цена бе 52 400 лева.
Счита се, че най-често обявената начална цена на публичната продан пада. Понякога със съвсем малко, понякога драстично. И има бизнесмени, следящи всекидневно какво излиза от „черното тефтерче” на Ирина Христова. Не само от нейното, а и на колегите и от цяла България, защото има техника, селскостопанска или друга, която по този начин се придобива много изгодно. Преди време ямболска фирма добави към активите си трактори в отлична „форма” чак от Северна България.
Така че бизнес играта е навсякъде и във всичко. Преди година си бил на върха, после тръгваш по сипея и няма спиране.
Или оцеляваш, но разделяйки се с огромна част от собствеността си.

Борислав Ненов

About the Author :