В Ковид – лабораторията на ямболската болница вече правят и PCR-тестове

Ямбол, 2.12.2020 г.

МБАЛ „Св. Пантелеймон“ – Ямбол извършва от днес PCR – тестове в сертифицираната Ковид-лаборатория на Микробиологично отделение, съобщи д-р Валентин Вълчев, зам.-директор по медицински дейности в болничното заведение. Договорът с Районната здравно осигурителна каса е подписан още вчера. Осигурен е персонал лабораторията да работи и през почивните дни, работното време е от 8 до 18 часа.

Лабораторията ще работи по клиничните пътеки на болницата, с електронни направления от общопрактикуващите лекари, с направления от РЗИ и ще извършва PCR – тестове срещу заплащане, които ще бъдат на цена 95 лв. без допълнителна такса за манипулация.

През тази седмица лабораторията ще извършва PCR – тестове само веднъж на ден, като капацитетът на едно зареждане е 64 проби. След завръщане на д-р Ани Димитрова тестове ще се правят два пъти на ден, което ще удвои възможностите.

Извършването на PCR – тестове от нашата болница ще ни улесни в диагностиката на пациентите, коментира д-р Вълчев.  Досега болницата очакваше с дни получаване на резултатите от лаборатории в други градове. Предимство е и това, че ще се извършват PCR – тестове и през почивните дни. Досега в Ямбол проби за такъв вид тестове се взимаха от частна лаборатория само до петък по обяд.

В лабораторията се извършват и различни разновидности бързи тестове за Ковид 19, включително и комбинирани и за различни видове грип.

About the Author :

Leave a reply