В Каргона символично зарязаха лозите и избраха Цар на виното

IMG_6548Ритуалът по символичното зарязване на лозите и коронясване на новия Цар на виното бе изпълнен днес в Деня на Св. Трифон – 1 февруари 2019 г., пред читалище “Пробуда” в ямболския квартал Каргона. Гости на празника бяха бивши царе на виното, членове на читалищното настоятелство, подполк. Валери Христов – началник Военно окръжие-Ямбол,  много каргонлии. Специални поздравления бяха отправени към всички именици.

“Открай време в този ден хората се събират, за да благославят труда на всички лозари, защото още от древността виното е напитката на боговете. Св. Трифон се счита за пазач на лозята и празникът е в негова чест. В края на зимата и началото на пролетта лозарите, винарите и кръчмарите отбелязват празника IMG_6557на своя покровител. В този ден се избира достоен човек за цар, който извършва ритуалното подхранване и зарязване, за да няма лозето обиране. Лозниците се прикадяват и се изрича молитва. Ритуалът по зарязване на лозите се предава от древността – от стария цар на новия цар”, припомниха водещите.

Ритуалът бе изпълнен по всички правила. Досегашният Цар на виното Добри Петров се прекръсти три пъти към слънцето. С косера той разрови пръстта около лозата, с вино поля лозата като направи поклон към четирите посоки на света, за да е защитена тя отвсякъде. С погача захрани корените й, поръси ги с пепел и ги поля с вода. Прикади ги с тамян, за да ги предпази от лоши очи и IMG_6571болести. Отряза първите три пръчки от лозата, а с отрязаните пръчки с червен конец сви царския венец, с който короняса новия Цар Трифон – Костадин Коналиев. Благослови лозята със ритуалните думи: “От лоза  шиник грозде да наберем, от кютюк – бакър вино да налеем, през прага ни да прелива, дните и нощите ни да са изпълнени със сладост и радост!” Добри Петров подари икона на своя приемник и му пожела Св. Богородица и Св. Трифон да закрилят него, семейството му, лозята и реколтата му. И още  – да налее вино и ракия и на този светъл празник да го покани заедно да отпразнуват неговата радост и гордост. Накрая той благослови царската му корона.

А пожеланията към всички в този ден бяха за добро грозде, което да даде хубави вино, а хубавото вино да породи у нас добри мисли и благи дела.

Празникът продължи с концерт на Мъжката група за народно пеене  и Женската вокална група към читалище “Пробуда”, а част от песните бяха и тематично издържани – в тях се пееше за ямболско вино червено.

За дошлите на празника каргонлии читалището беше осигурило почерпка. На финала пред “Пробуда” се изви празнично хоро.

IMG_6516 IMG_6527 IMG_6529 IMG_6531 IMG_6538 IMG_6542 IMG_6544 IMG_6561 IMG_6564 IMG_6567 IMG_6569 IMG_6575

About the Author :

Leave a reply