В Каргона ритуално зарязаха лозята и коронясаха новия Цар Трифон за 2018 г.

SAM_2642Ямбол, 01.02.2018 г.

Ритуала по зарязване на лозите изпълниха днес, 1 февруари,  Деня на Трифон Зарезан, в двора на читалище „Пробуда“ в Каргона. Лозата беше полята с червено вино, корените й бяха поръсени с пепел, полети с вода и прикадени с тамян, а от отрязаните пръчки с червен конец беше свит царски венец. Добри Желев Петров е новият Цар Трифон за 2018 г., коронясан от своя предшественик Валентин Велев. Старият Цар Трифон му предаде иконата с благопожеланието Света Богородица и Свети Трифон да пазят него и семейството му, да налее вино и ракия за чудо и приказ!

200-300 литра вино налива годишно Добри Желев, остава му чак до есента, сподели самият той. Корените му са от елховското село Кирилово, а на лозарство се е учил от баща си, дядо си и вуйчо си. „Най-важното е да имаш хубаво грозде, здраво, да няма мухъл и съдът да е много чист, да се подбират сортовете, да се преточва виното, да не се слага много захар. Хубаво вино става, когато е в SAM_2657хубаво буре, ново, черничево или дъбово и когато е в купа със сено, където има много билки – виното ги поема, защото то диша“, това най-важните правила за хубаво домашно вино според новия Цар Трифон.

Изпълненията на мъжката и женската фолклорни групи към читалището допълниха доброто настроение, а за присъстващите имаше почерпка вино и кебапчета.

В същото време се проведе и конкурс за най-добро вино и ракия, оценяваше тричленно жури с председател Тенко Тенев, член на читалищното настоятелство, и членове Веселина Шикова и Тошко Панайотов. Първо място SAM_2639за пивка и ароматна ракия спечели Васил Чернев, а при вината първи бе Валентин Велев.

На финала на празника се изви и традиционното хоро.

Веселина Шикова, също член на настоятелството, бе приготвила специални кулинарни красоти за празника. Много от кулинарните тайни е научила от свекърва си, помагат й уменията като дългогодишен начален учител да  работи с различни материали. Тя признава, че кулинарията й доставя голямо удоволствие. За празника е приготвила чудно украсена солена торта – нейна запазена марка, погача от козуначено тесто. Винаги импровизира украсата в момента на приготвянето, прави онова, което й диктуват сърцето и душата.

SAM_2643 SAM_2646 SAM_2648 SAM_2652 SAM_2653 SAM_2662SAM_2638

About the Author :