„В кадър”- инвеститорът на 2014 година „Мебели Виденов”00Д

IMG_9490 ВиденовСега някои ги наричат „червената вълна”. Не заради футболни предпочитания или пък политически, а защото с такъв цвят е работното им облекло. Работниците са от фирма „Мебели Виденов”00Д, обявена за инвеститор на 2014 г. в Ямболска област. На церемонията в областната управа, където Димитър Иванов, „губернаторът” на региона, връчва наградите, има и една „изненада”. Може в кавички, може и без, защото собственикът на „Виденов” ООД, инж.Данчо Виденов, присъства лично. Придружен от изпълнителния директор на фирмата Росен Николов. Всъщност именно Николов са свикнали да виждат на публични места, където се обсъждат проблемите на бизнеса.  И именно той ми разказва за предприятието.

Тръгнало е през 1989 г., тогава била закрита „Мина Крумово” и инж.Виденов се оказал без работа. Той е енергетик по образование, но в този сектор България почти приключи с производството.Така че пред Данчо Виденов пътят бил доста неясен. Той решил да опита най-напред в търговията, а по-късно се насочил към мебелното производство. Започнал, като привлякъл във фирмата двама учители по трудово обучение, които познавали добре материята. По принцип, фирмата е семейна, и сега в нея работят хора от фамилията Виденов – двамата синове на собственика, които са членове на Управителния съвет. Всъщност, те с баща си са членовете на УС. Доста време се търси ниша, търси се път, който да задържи фирмата в бранша и тя да почне да се разраства. До 2007 година работниците са около 40, преди година и нещо бяха почти 300, сега са над 500.

И „ Мебели Виденов”ООД е вече в категорията на големите фирми, а такива в Ямбол и региона не са много. Така се стига и до приказката за „червената вълна”, която влиза в предприятието. Не на една, не и на две, а на три смени. Някои работят и в събота, и в неделя.

Когато съм в предприятието е събота, изпълнителният директор Росен Николов се съгласява да направим едно „кръгче” из фирмата. Твърди, че няма от какво да се притеснява, постоянно има желаещи да работят във „Виденов”00Д и че всичко, свързано с фирмата, е изрядно.

„Един от критериите за това, че сме коректни, е фактът, че рядко ни напускат работници и служители. Работната заплата е съизмерима с ямболското ниво. Имаме по часово заплащане, и заплащане на норма, второто мислим да го разширим като наша практика”, разказва изпълнителният директор. „Ежемесечно правим атестиране на работниците и се предлагат корекции в заплащането, това може да бъдат бонуси, но може и да има и намаляване на възнаграждението. При нас е водещо колективното начало в управлението на фирмата. Затова и Управителният ни съвет е с нечетен брой членове –  дори и някой да не е съгласен, а има мнозинство, решение се взима. И обратното.

Синовете на създателя на фирмата, инж.Данчо Виденов, са съсобственици в нея, и членове на Управителния съвет. „С тях в ръководството се съчетават агресивността на младите  и опитът на възрастните”, обяснява изпълнителният директор.

„Вътрешно имаме разпределение на ресорите – синовете на инж.Виденов за какво точно отговарят, той за какво, за какво отговарям аз. Така  в моя ресор дойде публичността”, обяснява ми Росен Николов, изглежда усетил изненадата ми, че така  и няма да видя основателя на предприятието. Николов е от 2008 г. във фирмата, преди това е бил в армията – офицер-свързочник на Червен баир. Там се и пенсионира. Той е на 60 години, инж.Данчо Виденов е на 62 г. Бях чувал, че единият от факторите във фирмата е офицер, но не знаех точно кой. Оказа се Николов.

„Вървят всякакви приказки из Ямбол – че тук се перат руски пари, съпругата на инж.Виденов била рускиня, и по тая линия. Не е рускиня, българка е, единият от синовете му е женен за рускиня, но вървят всякакви небивалици”, казва изпълнителният директор. Целият първи етаж на сградата, в която е администрацията, преди много време там бе шивашкото предприятие „Божур”, всъщност е столова. Храната за непушачите е 30 стотинки, пушачите трябва да платят 50 стотинки повече. Кетъринга осъществява фирма от Сливен, нейната оферта била най-изгодната.

”В Ямбол икономиката е много по-добра, отколкото в Сливен, имам наблюдения в това отношение.Това го показва и търсенето на работна сила, и купуването на суровини”, твърди Николов, който не е от Ямбол, но от ранно детство живее тук.

През 2007 г. „Виденов” закупува единия от цеховете си, дотогава той е бил собственост на „Вакуумна техника”, някогашното СМОА, другият цех е първият, в който навремето се настани „Язаки”.

„ Мебели Виденов” продава основната част от продукцията си в София – там има един склад и три магазина. Силни търговски обекти са и тези в Пловдив, Варна и Бургас.  „Бяхме малко скептични, когато тръгнахме с онлайн търговията на мебелите ни. Тя обаче се оказа много успешна”, казва изпълнителният директор.  Фирмата вече има магазини в почти всички областни градове, дори в Силистра.

„Виденов”ООД набира много бързо темпо в последните години – през 2008 г. в нея са работили под 40 души, сега са над 500. Това, както и обемът на реализираната продукция, я поставят в категорията на големите фирми, а в класацията на авторитетния вестник „Капитал” са на 86 място в България, сред 3000 фирми, от които се определят най-динамично развиващите се.

И в магазините, и в страницата на „ Мебели Виденов”ООД в интернет, се вижда, че предлаганите на пазара мебели са на много ниски цени. Ямболската фирма произвежда и търгува с мека мебел и обзавеждане за офиса и дома. Предлагат се спални на цена 76 лева, такава е марката „Катерина”( преди време нейната цена е била 123 лв.}, може да се закупи бюро „Тоби” за 51 лв., трапезна маса  за 45 лева.  Това не са мебели от класическия дървен материал, а от по-различни материали. Фирмата предлага на пазара и много по-скъпи мебели, така че за всеки влак да има пътници. Имат много купувачи, иначе няма как да се стигне до персонал от над 500 души, и да се говори в Ямбол за „червената вълна”от работници, която автобусите возят до предприятието.

„ Мебели Виденов”ООД има осигурен транспорт до различните квартали на Ямбол и за трите си смени. Мотото на фирмата Инвеститор на 2014 година е : ”Здрави мебели във всеки дом”. Пазарът е арбитърът, решаващ дали продукцията има място на него, или тя ще отпадне от надпреварата.

Справката, която правя в интернет, показва, че до преди няколко дни са се търсили мотокаристи, служител Маркетинг и реклама, продавач-консултант, това е за Бургас, офис служител, това пък е чак в Монтана, шофьор – в Плевен, продавач – в Габрово, началник на група електромеханици, инженер по поддръжка на машини в мебелната промишленост – това вече е за Ямбол.

За Ямбол и региона 500 работни места са изключително много. На пръстите на едната ръка се броят фирмите, даващи такава трудова заетост. Недоволни от заплащането, със сигурност има и във „Виденов”. Всъщност, почти всеки от нас счита, че трябва да взима поне два пъти повече за труда си.

Но ако трите смени на тази ямболска фирма се стопят и „червената вълна” остане спомен, навалицата в Бюрото по труда ще нарасне стремително. А и ръководството на фирмата, обявена за Инвеститор на годината, си има своите вътрешни правила, и не е ясно какви точно са заплатите. Много от фирмите отдавна работят с бонуси, така че така наречената основна заплата, не е сигурният показател за това, с колко лева се прибираш у дома. Питам изпълнителния директор на „Мебели Виденов” дали са точни датите на аванса и заплатите.”В Ямбол се знае кой плаща, и кой не – ние сме от първите.Дори винаги се стремим, ако датата за изплащане на заплатите е в събота или в неделя, да ги дадем още в петък. Не е лесно, работим и с кредити, има падежи, партньорите ни в бизнеса – също, но сме изрядни. Това се отнася и до Кодекса на труда. Ако имаме възможност, даваме от сърце на организации финансова подкрепа. Не търсим никакви дивиденти от това. Но не сме благотворително дружество. Защото много често идват всякакви хора, абсурдно е да можем да помогнем на всички. Нямаме нищо против синдикатите, виждаме се с тях по различни поводи. Никой от работещите в нашата фирма не е проявил инициатива за създаване на синдикална секция в „Мебели Виденов”.  В Ямбол обаче синдикатите са на ниско ниво, посредствена история са, за София не зная как е. Ако могат да обяснят с какво ще подобрят взаимоотношенията между работодателя и работниците, да, нямаме нищо против”, казва изпълнителният директор на фирмата Росен Николов. Станахме инвеститор на 2014 г., защото бяха положени много усилия за производствените мощности. Разширихме много и търговската си мрежа. Работниците във фирмата станаха вече над 500, това е колкото добре, толкова и отговорно. Вече сме в категорията на големите предприятия, това предполага вече и промяна в отговорностите на ръководството, но ние сме поели път, който сочи само в тази посока – нагоре”, допълва Росен Николов.

И нагоре е много сложно, надолу също никоя фирма не желае да поема. Дано „червената вълна” на „Мебели Виденов” ООД се разраства, защото Ямбол днес може да е и с по-добър бизнес климат от Сливен, но е хубаво летвата да се вдига още. Всеки, всъщност, го иска, малцина обаче го могат.

Борислав Ненов

About the Author :