В епохата на Бойко Б. и „Шушана”

slavi-trifonovТелевизия bTV надмина себе си с ултракичозния концерт на чалга певците и певиците малко след Нова година. По сцената хвърчаха силикон, чорапи, скапани танци, а липсата на вокални възможности се разля в повече от половин час. В залата обаче бе пълно с фенове на чалгата, които бяха готови да влязат и в огън, заради любимите си фолк диви.

Мария, Кали, Джордан и куп още световни звезди одухотвориха с кръстоската между рап и чалга първите минути на 2018 година. Стилът отдавна е станал съдбовен за хиляди българи, от пеленачетата до навлезли в пенсионната възраст лели и чичовци. Преди това, в новогодишното Шоу на Слави Трифонов също имаше поразяващи дози простотия, като не се мина и без появата на Наско Ментата, който да изпълни вечната „Шушана”.

Колко малко и остава на тая „Шушана”, за да влезе в учебниците на децата по музика! Етиен Леви не пропусна да изтъкне еврейския й произход, но пък имаше дежурни по историята, и те правилно отбелязаха, че още нашите бащи са къртили небето с тази песен. Както почти винаги, и този трепетен чалга хит май тръгнал от някогашна Югославия – нашият някогашен Запад, където по кафаните що е сърбин все беше юнак.

Шоуто на Слави Трифонов през отминалата година се бори здраво за най-блудкави предавания, в които простотията и цинизмът се бяха прегърнали отчайващо яко. При някои от номерата на Краси Радков за първи път си дадох сметка, че Съвета за електронни медии не е излишна институция. И ако същата яростна низост се пренесе и в политическите изяви на Слави Трифонов, Валери Симеонов ще почне да ни се вижда като едно скромно, свенливо, плахо момче, хванато набързо от колибите.

Именно Валери Симеонов и неговите авери от „Обединени патриоти” захлебиха най-добре през отминалата 2017 година. Красимир Каракачанов си спомни казарменото време, ала от висотата на военен министър, който се опитва поне малко от малко да глътне корема, Волен Сидеров се ожени за трети път, при препълнена от всякакви звезди черква, и без да е обект на полицейските служители в края на годината.

Продължи и пирът в партията на Веселин Марешки, за да разбере и най-тъпият колко несъстоятелен политик е варненският бизнесмен. Даже Ахмед Доган се показа, макар и за съвсем кратко, в края на 2017 година, за да подреди както трябва фигурите върху политическата дъска. Премиерът Борисов не го попита, както направи с президента на Франция Макрон, дали говори френски език, но остана видимо доволен от рамото, дадено му от Сараите.

БСП успя донякъде да направи реанимацията си, въпреки че властта продължава да е само сън за Корнелия Нинова и нейните бойни другари. Бойко Борисов вече е сред властниците-ветерани в Европейския съюз, което прави прегръдките между него и Ангела Меркел приятно домашно парти.

Колко е мъдър българският народ – завърши годината с преоткриването на вечната песен „Шушана”, за да потвърди, че на него не му трябва нищо друго, освен хляб и зрелища.

Амин!

Борислав Ненов

About the Author :