В Езикова гимназия: Вместо цветя – пари за възстановяване на църквата „Св. Троица”

69781266_2147768998850639_1583732820616937472_nПохвална инициатива са предприели учителите от Езикова гимназия “Васил Карагьозов”-Ямбол. Те призовават средствата, които ще отделят за цветя при откриването на новата учебна година учениците, родителите и гостите на празника, да ги дарят за възстановяване на храм “Света Троица” в кв. Каргона. За целта на входа на училището ще бъде поставена кутия за дарения. В обръщението се подчертава, че доброволчеството се е превърнало в неделима част от облика на ЕГ “Васил Карагьозов”-Ямбол. “Призоваваме ви да се включите в благородната инициатива, за да съхраним богатството на родния ни град, за да опазим наследеното от дедите ни!”, са написали на фейсбук страницата на училището неговите учители.

“Света Троица” е най-старата църква в Ямбол. Сведения за съществуването й има още от средата на 17 в. Сегашната сграда е построена през 1884 г., тъй като по време на Освобождението предишната е опожарена от турците. От храмовия празник води началото си и днешният празник на град Ямбол – Свети Дух.

Нужни са около 70 хил. лева за ремонт на фасадата и на стенописите, пострадали от влагата. Досега пари за това се събират чрез организираните от две години два пъти годишно кулинарни базари, наскоро се проведе четвъртият. Събрани са около 27 хил. лева. Инициативата на учителите от гимназията е повече от похвална, ще бъде отличен пример, ако бъде възприета и от други ямболски училища. Защото цветята увяхват, но ямболската духовност и история остават. И възпитават.

 

About the Author :

Leave a reply