Георги Георгиев, кмет на община “Тунджа”: В единението е нашата сила!

???????????????????????????????Уважаеми жители на община „Тунджа”,

На 6 септември всеки родолюбив българин, без значение в коя част на света живее, ще отбележи по достоен начин националния празник на България – Деня на Съединението.

На този ден преди 130 години, с високо патриотична сила, воля и решителност, нашите предци постигат обединението на разделените по силата на Берлинския договор Източна Румелия и Княжество България. Това е акт не само на процесуално обединяване на две територии, а и на историческите и духовни граници на велик народ като българския. Това е едно от величавите събития, когато българинът е дръзнал категорично да отхвърли чуждия диктат, външните внушения и да поеме сам, в собствените си ръце, съдбата на отечеството. Това е първата категорична заявка за самостоятелно, равноправно участие на българите в модерната история на Европа. Това е първият ясен знак за европейските политици, че трябва да се съобразяват с млада България. Нито един от тези, които обединиха България не го стори заради себе си, заради лични интереси и облаги. Всички те дадоха на Родината си своята сила и вяра и така я направиха държава.

Във Възванието, обявено на 6 септември 1885 година, се казва: „Всякой българин е длъжен да даде ръка на общото дело.“ Тази истина носи своето послание и днес. Днес повече от всякога трябва да следваме безсмъртния девиз „Съединението прави силата“, трябва да преодолеем собственото си „Аз” и да работим задружно, за да решаваме успешно важните за общността проблемите. Трябва да превъзмогнем самолюбие, гордост, партийни пристрастия и да станем част от националното, за да оставим на деца и внуци и на техните деца и внуци обединена и независима България.

Честитя на всички празника и от сърце пожелавам здраве, щастие, мир и просперитет!

В единението е нашата сила!

Георги Георгиев, кмет на община “Тунджа”

 

About the Author :