В Болярово отдадоха почит на загиналите за родината в навечерието на Трети март

Болярово, 02.03.2020 г.

В навечерието на Националния празник Трети март днес в Болярово с венци на признателност бе отдадена почит към загиналите за свободата на родината. Те бяха поднесени от: Общински съвет-Болярово; общинската администрация; от детските градини и училищата в община Болярово; от читалищата в общината, от Общински съвет на БСП-Болярово; от партия ГЕРБ-Болярово; от участък Полиция, Граничен полицейски участък, Участък аварийна безопасност и защита на населението, както и от жителите на община Болярово.

„В навечерието сме на нашия най-велик национален празник – Трети март, дата, която ясно се откроява в историческия ни летопис, защото води до ново начало на българската нация“, отбеляза в поздравителното си слово към гражданите на общината кметът на Болярово Христо Христов. „На този ден преди 142 години бе сложен край на най-дългото и трагично изпитание в 13-вековното съществуване на българския народ. Почти пет века той понасяше всички тежести на чуждото господство, подложен на социално-икономически и политически гнет, на религиозна и етническа асимилация“, заяви боляровският градоначалник. Кметът на общината подчерта, че Трети март е рожден ден на българската свобода и проследи дългия и мъчителен път към нея, приключил с успешната Руско-турска, освободителна за нас война от 1877/78 г.

Отдадени бяха почит и уважение на стотиците знайни и незнайни войни и от община Болярово, пролели кръвта си за освобождението на България: на братята Пехливанови от Болярово, на големия родолюбец и бунтар дядо Никола Узунов от Стефан Караджово, на легендарния Стефан Караджа, на участниците в Странджанската буна край Краставия кладенец и на много други герои. „Но нека всички ние днес не забравяме да защитаваме всекидневно свободата си, като дух и мисъл, като воля и дело, мъдрост и родолюбие. Само така непрестанно ще се доказваме като достойна нация в големия общ европейски дом“, заяви кметът на община Болярово Христо Христов.

 

 

About the Author :

Leave a reply