В Болярово беше отбелязан Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

Болярово, 02.06.2022 г.

С общоградско поклонение на 2 юни пред Паметника на загиналите във войните боляровци, в централната част на град Болярово, беше отбелязан Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. По традиция точно в 12 часа сирените излъчиха акустичния сигнал „Въздушна опасност“, за да оповестят отдаването на всенародна почит към паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Както хората на площада, така и автомобилите спряха движението си, всички останаха на място и склониха глава в знак на уважение към героите.

 

В унисон с воя на сирените и признателното преклонение от боляровци, кметът на общината Христо Христов започна своето слово със стихотворението на Валентина Шейтанова: „„Този  ден  е  въздишка  и  душевен  поклон за  онези,  вградени  в  плътта  на  земята  ни, напоена  от  тяхната  кръв  саможертвена.  Стон, безутешен за всяко страдание свято. За  минута  мълчание,  вътре  крещим срещу  всички  неправди,  гнетящи  живота  ни. За  минута  терзания,  гузно  мълчим на  коляно,  подвито,  пред  колоса  Ботев“.

Христо Христов припомни: „Преди 146 години на този ден на българския небосклон спира да свети една ярка звезда. С куршум е пронизан Христо Ботев – великият български революционер, гениален поет и публицист, общочовешки идеолог и всеотдаен хуманист.

Всяка година на тази дата се събираме на поклонение пред неговия подвиг и пред героизма на всички, които отдадоха живота си за свободата и независимостта на скъпото ни отечество.

Животът на Ботев приключва едва на 28-годишна възраст, но делата му остават да живеят вечно, а произведенията му – се четат и до днес от малки и големи.

Този непокорен дух с магическо излъчване се превърна в символ на възвишена любов, изгаряща омраза, сила, родолюбие и отдаденост на майка България.

Безсмъртните му послания и до днес са зов за свобода и справедливост, независимост и солидарност…

Наш дълг е да предадем Ботевите завети на бъдните поколения за пример и упование в моменти на трудност и изпитания. Да помним, че свободата, справедливостта и човеколюбието са достойни за саможертва.“, каза още кметът на община Болярово.“

Венци пред паметника на загиналите във войните боляровци бяха поднесени от Общински съвет-Болярово, кмета Христов и общинската администрация, от представители на детските градини и училища, на Полицейския и Граничния полицейски участъци, на БСП и на ГЕРБ, на бизнеса и от граждани.

 

About the Author :