В блок в Ямбол избухна пожар, не е засегната газовата инсталация на сградата

По-рано днес, 21 октомври 2019 г.,  е избухнал пожар в жилищен блок на улица „Граф Игнатиев“ в Ямбол, съобщават от пресцентъра на “Овергаз”. Причината е теч на газова бутилка, предизвикал пламъка. Блокът, в който се е случил инцидентът, е газифициран, но газовата инсталация на сградата не е засегната и не представлява опасност за хората. Пожарът вече е овладян, а газоподаването на клиентите на компанията в блока е възстановено.

Пропан-бутанът често се бърка с природен газ. Той се съхранява в бутилки, при високо налягане, за разлика от природния газ, който преминава през газова мрежа ниско налягане. Налягането на природния газ в битовата газова инсталация е 100 пъти по-ниско от налягането в една запалка и 800 пъти по-ниско от това в бутилките на пропан-бутан.

С цел безопасност на клиентите всички газови инсталации се проверяват на две нива преди въвеждане в експлоатация – от технически надзор и от експерти на газовата компания. Инсталациите ежегодно се проверяват от лицензиран орган за технически надзор.

About the Author :

Leave a reply