Вътрешният министър Йордан Бакалов: Решението за изграждане на преграда по цялата южна граница с Турция може да бъде взето от следващото правителство

DSC00798Решението за изграждане на преградно съоръжение по цялата южна граница между България и Турция е политическо и може да бъде взето само от следващото правителство, защото е свързано с финансово осигуряване,  коментира след проверката на 30-километровата преграда от Лесово до Крайново  служебният министър на вътрешните работи  Йордан Бакалов. В проверката заедно с него участваха и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и директорът на ГД „Гранична полиция” Захарин Пенов.

Окончателното изграждане на системата за видеонаблюдение  от Резово до Свиленград ще стане до юни 2015 г., каза още министърът.  Той допълни, че първата стъпка за решаване на бежанския проблем е спиране на имигрантите от турска страна, което може да стане с  подписано споразумение за реадмисия между България и Турция. „Ако има такова споразумение, няма да има нужда от възпиращо съоръжение”, каза още Йордан Бакалов.

От  1 август досега са задържани 16 души за превеждане на групи през границата, от които 13 са българи и срещу всички са образувани досъдебни производства.  „30-километровата ограда е изиграла своята роля като възпрепятстващо съоръжение, защото от изграждането й има задържавни в този участък 51 лица, а само през октомври 2013 г. в същия район са задържани 3160 лица”,  съобщи директорът на „Гранична полиция”  Захарин Пенов.

About the Author :