Върховният съд решава делото на кмета за водопровода

IMG_0419AДнес – 21 януари, Върховен касационен съд даде ход на делото на ямболския кмет за водопровода и за час то излезе за решаване, научи „Делник” от съдебната институция. Пред вторият съдебен състав от върховни съдии прокуратурата е поддържала осъдителната присъда от 3 години и 8 месеца и 4 години лишаване от право Георги Славов да заема отговорна държавна длъжност, а защитата на кмета отново пледира за оправдателна присъда. Според правилата препоръчителният срок за решаване на делото е един месец, но обикновено върховните съдии не го спазват, така че никой не може да прогнозира колко време ще им е нужно да го решат.

Припомняме, че това ще бъде седми съдебен състав, който ще гледа съдебният казус за водопровода, по който кметът е обвинен, че е извършил длъжностно престъпление, с което е ощетил общината с над 2 млн. лв.

Първата присъда, с която стартира в Ямбол това дело, беше 5 години затвор и 6 години лишаване на Георги Славов от право да заема отговорна държавна длъжност, но делото беше върнато върнато от Бургаски апелативен съд за ново разглеждане от друг състав на Ямболски окръжен съд. И вторият ямболски съдебен състав обаче произнесе ефективна осъдителна присъда на кмета от 3 години и 8 месеца затвор и 4 години забрана да заема отговорна държавна длъжност, като прие, че обвинението в длъжностно престъпление е по по-лекия състав, и затова присъдата е по-малка.
Бургаските апелативни съдии потвърдиха тази присъда, но Върховен касационен съд я върна за ново разглеждане от друг състав. И новият съдебен състав на апелативните съдии потвърди присъдата и за втори път делото се върна във Върховен касационен съд. Запознати твърдят, че върховните съдии имали още веднъж право да върнат делото в Бургаски апелативен съд, та нищо чудно тази процедура да се разиграе още веднъж. Така или иначе е факт, че на този етап шест съдебни състава гледаха това дело и нито един не посмя да произнесе оправдателна присъда, а само ефективни.

От изхода на това дело ще се реши и съдбата на кмета за евентуален трети мандат. Ако бъде признат за виновен, независимо дали присъдата е условна или ефективна, той няма да има право да се кандидатира за кмет, защото това е последна инстанция и присъдата ще влезе в сила. Ако отново делото бъде върнато в Бургас е твърде вероятно до местните избори да няма влязла в сила присъда и Георги Славов отново ще може да се кандидатира необезпокояван.

About the Author :