Върнаха делото за взривовете за ново разследване от прокуратурата

???????????????????????????????Ямболски окръжен съд върна делото за взривовете край Петолъчката, при които на 5 юни 2012 г. загинаха трима работници и няколко бяха ранени, за ново разглеждане от Ямболска районна прокуратура. Вместо да потвърди или да отмени оправдателната присъда, която Ямболски районен съд даде на двамата обвиняеми, въззивната съдебна инстанция, в която участват трима окръжни съдии, върна делото за ново разследване от самото начало, защото намира, че в обвинителния акт не са изложени необходимите обстоятелства за начина на извършване на престъплението за всеки един от двамата обвиняеми.
Припомняме, че през юни миналата година Ямболски районен съд оправда двамата подсъдими по делото собственикът на фирмата Делислав Делев и началникът на производството Иван Пеев по обвинението, че не са взели необходимите мерки за сигурност при унищожаването на боеприпаси чрез взривяване, а в складовете е имало пет пъти по-големи количества взривно вещество от допустимото и по този начин по непредпазливост са причинили смъртта на тримата работници и са нанесли щети за над 62 млн. лв.
Това дело може също да постави рекорд по престоя си в съда. В Ямболски районен съд то беше гледано от два съдебни състава, защото първият съдия се разболя и се наложи делото да поеме друг съдия. Правиха се нови съдебни експертизи, които също се проточиха във времето, тъй като трудно се намериха вещи лица, които да се произнесат компетентно, след като първата експертиза беше отхвърлена от съда, защото бяха отведени от нея някои от вещите лица заради трудови взаимоотношения с фирмата на обвиняемия.
Връщането на делото на прокуратурата е от полза само за пострадалите – роднините на загиналите работници и получилите щети от взривовете. То е нов шанс да бъде потърсена справедлива според тях присъда, защото те не можеха да проумеят как има трима загинали и толкова щети, а виновни няма. Изходът от наказателното дело е важен за всички, които са претърпели материални щети, защото исковете им не бяха допуснати в него. Те чакаха да се получи осъдителна присъда, за да могат да заведат граждански дела срещу виновните, но при оправдателна не могат нищо да направят.
Какво ще се случи от тук нататък ще продължим да следим, но първо трябва прокуратурата да внесе нов обвинителен акт, районният съд да прецени дали да насрочи съдебни заседания и едва тогава да се повтори целия процес, вече за трети път, на ниво първа съдебна инстанция.

Диана Иванова

About the Author :