Въоръжение и униформи от Първата световна война са готови за възстановка в Ямбол на боевете при Каймак-Чалан

001Музеят на бойната слава в Ямбол вече разполага със сръбски униформи от времето на Първата световна война, които са специално изработени за предстоящите възстановки на боевете от Каймакчаланската епопея. На 5 май, четвъртък, община Ямбол и Музеят на бойната слава организират пресъздаване на героичните събития отпреди 100 години при Каймак-Чалан. Събитието е посветено на честването на годишнината от Първата световна война и Деня на храбростта и празника на Българската армия.

Подготовката на възстановките е към приключване. Изградени са вече огневи позиции в двора на музея, монтирано е тежкото въоръжение.

002Сценарият предвижда бойните действия да  започнат с подаване на тръбен сигнал за атака. Под залповете на планинското оръдие и мощния огън на противника,   българските командири ще поведат подчинените си в атаката на нож. Поради силния пушечен и картечен огън на Сръбската войскова част, атаката ще бъде отразена и по сигнал „Отбой!“, подразделенията ще заемат огневите си позиции. Следва прибиране на ранените от санитарите и превързването им в медицинския пункт.

003Вторият етап на възстановките ще представи сръбската атака такава, каквато са я разказали оцелелите и каквато присъства във военните съобщения. Отново ще прозвучават залповете на оръдията и отново сигнал ще вдигне българските войни в атака. Битката ще завърши с превземане на сръбските окопи.

004Началото на възстановките е в 17.30 часа в Музея на бойната слава. Те ще бъдат предхождани от шествие, пресъздаващо отиването на войските  на фронта. Шествието ще тръгне  в 17.00 от община Ямбол. В походния марш ще се включат възстановчици от клубовете „Традиция“ от Ямбол, Нова Загора, Казанлък и Карлово, както и военнослужещи от ямболските военни формирования.

About the Author :