Възстановяват уличната мрежа след изградената канализация в Тенево?

DSC05102aИзпълнителят на проекта на канализацията в Тенево извършва подготвителни дейности за възстановяване на уличните настилки и затова е необходимо отпускането на временен безлихвен заем от общината към извънбюджетната сметка на проекта, съобщи кметът на община „Тунджа” Георги Георгиев. Такова решение трябва да вземат днес общинските съветници на извънредното заедание на Общински съвет „Тунджа”. По най-големия инфраструктурен проект на община „Тунджа”, който е на стойност 23 316  944, 74 лв., вече е завършена пречиствателната станция и е изградена цялата 34 – километрова канализационна мрежа. Пречиствателната станция е на стойност 3 025 320 лв., а изградената канализация е за 11 756 400 лв. За възстановяване на уличните настилки са необходими 1 060 000 лв.

На строителя на канализацията досега са разплатени 5 061 094,30 лв., което е едва 43 % от извършените строителни дейности. Общината е затруднена да се разплати със строителя заради едностранното спиране на финансирането от фонд ФЛАГ и забавянето с повече от 3 месеца възстановяване на средствата по внесените искания за плащане в Министерството на околната среда и водите. По тази причина общината не може да извърши плащане по заявения от строителя сертификат за 1 572 840,07 лв. Обработва се и втори сертификат за около 800 000 лв. В същото време имаме над 2 млн. лв. да получаваме, каза Георги Георгиев и допълни, че те са разплатени от общината на строителя, одобрени от Управляващия орган, но не са върнати на общината.

Обектът трябва да бъде завършен до 26 юли 2014 г., затова кметът е внесъл предложение за отпускане на временен безлихвен заем в размер на 1 243 000 лв. От сметката на общината по извънбюджетната сметка на проекта, за да могат да се осигурят временни оборотни средства и строителите да продължат работата си.

„ Ако всичко върви по нашите разчети и се „отпушат” плащанията по оперативната програма, може би в края на юни ще имаме и възстановена улична мрежа в Тенево след извършените изкопни работи, положените тръби и всички дейности, които се извършиха по този проект”, каза още Георги Георгиев.

About the Author :