Възрастни хора от Стралджанско изгоряха с хиляди

DSC00748Само в рамките на няколко дни в стралджанско село  двама възрастни  бяха подведени в заблуждение след поредните телефонни атаки.  Измамник успял да проагитира местна бабичка да плати 4000 лв. на непознат. Сега не помагат нито сигналите до полицията, нито сълзите. Остава безпаричието и ядът, че се е доверила, че е повярвала на някакви измишльотини.  И срамът, че  е допуснала така лековерно да бъде измамена. Защото измамниците са и пределно нагли. Доволни от осъществената сделка те позвънили на бабето, за да й благодарят за сумата и …да поискат още някоя стотачка за почерпка плюс шише ракия!  За съжаление същата жена е била жертва на подобна измама и преди 7-8 години, когато се разделила  с около 2000 лв. Явно, не е запомнила урока и отново пада в капана. В  общината преди време имаше още една жертва. Отново на над 80 г. Този път отмъкнатите пари са 1400лв. Само бързата реакция на полицията спасява „белите пари за черни дни”  на бабата, която вече си ги получи обратно. И се зарича да внимава и да не се предоверява.

Кметове и кметски наместници от общината съобщават за активизиране на телефонните обаждания като манипулирането е по най-различни начини. Целта е винаги е една – да се присвоят пари!

Внимавайте! Телефонни измамници са изключително гъвкави. Те непрекъснато измислят нови схеми само и само да предизвикат своите жертви да отворят портмонето. И да предадат скътаните пари абсолютно безразсъдно на напълно непознати хора.  Възползвайки се от банковата криза напористи „телефонисти” въведоха нова  измама при която ,представяйки се за внук или син, съобщават за уж загубени пари  в КТБ. За да ги изтеглят са им необходими, да речем, 1000 лв. И старците лековерно се „ нанизват”, броят отделяните от пенсиите месеци наред пари, за да ги предадат на някой, който въобще не познават. Освен последващото безпаричие такива хора, станали жертва на измами, буквално рухват психически, разболяват се и са им необходими месеци, за да се възстановят.

От РУ ”Полиция” Стралджа за пореден път напомнят , че всяко телефонно обаждане, при което се настоява за даване на пари, трябва да се проверява или да се съобщава на полицията. Обикновено измамниците използват таксиметрови шофьори за връзка, така че ако  такси пристигне за  „пратката” това означава, че се разиграва измама.

В момента полицаите  от РУ”Полиция” Стралджа обикалят всяко кметство, водят разговори с кметове и км.наместници, разясняват, убеждават. Организират се и общоселски събрания на които още веднъж ще бъдат обяснени най-популярните телефонни измами с цел хората да са добре информирани и да не се поддават на атаките от страна на телефонната мафия.

Надя ЖЕЧЕВА
 

About the Author :