Възобновиха делото за взривовете край Петолъчката

???????????????????????????????Само за час приключи първото за тази седмица заседание по делото за взривовете край Петолъчката, при които на 5 юни 2012 г. загинаха трима работници, а осем бяха ранени, след разпита на един от свидетелите. Утре процесът продължава с изслушването на двете експертизи.

Тази сутрин в 9,30 часа Ямболски районен съд даде ход на делото, то се гледа при закрити врати заради държавна тайна.

???????????????????????????????Обвиняеми по делото са собственикът на фирмата Делислав Делев и началникът на производството Иван Пеев, които са обвинени, че не са осигурили необходимите мерки за сигурност, допуснали са боеприпасите да се разглобяват, вместо да се взривяват и в складовете е имало по-големи количества взрив от допустимото.

Три години след инцидента все още няма присъда на първа инстанция заради многобройните отлагания на заседанията. По делото дори се смени и съдебният състав и то започна отначало. Заседанията са насрочени през цялата седмица.

???????????????????????????????По делото ще бъдат изслушани две експертизи, които коренно си противоречат. Въз основа на първата е изградено обвинението на прокуратурата, а втората беше назначена след отвод на част от вещите лица, след като съдът прие, че са били в трудово-правни отношения с фирми на обвиняемия.

DSC00095Първата експертиза е само 20 страници и е съставена по доказателствата от досъдебното производство. Втората е 600 страници и застъпва и доказателства от съдебното производство. Страннотое, че в нея участват две вещи лица, които са дали коренно различни заключения. Запознати твърдят, че втората експертиза ще обърне делото, но предстои съдът да се произнесе кои от изводите на вещите лица ще приеме.

???????????????????????????????„Втората експертиза оборва абсолютно всички нарушения, които прокуратурата твърди в обвинителния акт, тя се произнася по всички нарушения и казва, че няма такива”, коментира Светлана Георгиева, адвокат на Делислав Делев.

Според обнивяемите и техните защитници няма пречка делото да не приключи още тази седмица. „Мисля, че сега ще приключи, такава е нашата нагласа, всичко зависи от съда”, каза обвиняемият Делислав Делев, а Ивета Анадолска, адвокат на Иван Пеев допълни: „Ако се явят всички свидетели и вещи лица, няма причина да не приключим с присъда”.

Прокуратурата е на коренно различна позиция. Според обвинението не би трябвало делото да приключи на този етап. „Трябва да се изслушат експертизите, ако бъдат приети тези заключения, от там нататък има доказателствени искания и съдът ще трябва да прецени”, заяви прокурорът Милен Божидаров.

Роднините на загиналите работници са обезверени за изхода на делото. Те вече отказват да коментират каквото и да било, но се надяват все пак справедливостта да възтържествува.

About the Author :