Възобновени са спешните операции и ражданията в МБАЛ „Св. Пантелеймон“ в Ямбол

Ямбол, 2.12.2020 г.

Възобновени са спешните операции и ражданията в МБАЛ „Св. Пантелеймон“ в Ямбол, след като Отделението по трансфузионна хематология беше затворено временно заради са заразени с коронавирус лекари, съобщи д-р Валентин Вълчев, зам.-директор на болничното заведение.

За 24 часа болницата преустанови дейността на отделението, което на практика спря всички спешни операции и раждания. Със съдействието на Министерството на здравеопазването от Стара Загора е командирован лекар. Д-р Георгиева от Клиниката по трансфузионна хематология  в Стара Загора ще замества в отделението една седмица, а през следващата ще бъде командирован лекар от Сливен – д-р Едрева.

И двете лекарки от ямболското Отделение по трансфузионна хематология се лекуват от Ковид 19, едната е изписана от Инфекциозно отделение на ямболската болница, а другата в понеделник е постъпила за лечение в него.

Д-р Вълчев уточни, че няма отделение, което да не работи на критичния лимит заради заразени лекари. Почти всеки ден медици „излизат от строя“ поради заболяване. Много лекари, медицински сестри, санитари, много технически секретарки се лекуват от коронавирус или са под карантина.

Той даде за пример, че от 8 реаниматорите са останали 4, а те трябва да обслужват Ковид – реанимация, централна реанимация и анестезиите за спешните операции и ражданията.

„Аз и д-р Рунков благодарим на всички колеги, на всички лекари, сестри и санитарки, технически сътрудници, носачи, абсолютно на всички служители в цялата болница за огромните усилия, които полагат, за да можем да лекуваме пациентите. Голяма част от тях не са почивали нормално, но им благодарим, че под голямо напрежение и умора продължават да се трудят за здравето и живота на пациентите. През последните 2-3 дни се усеща намаление на натиска към Спешно отделение, надяваме се наложените мерки да дадат по-траен резултат.

Статистиката за ноември е смразяваща – през болницата са преминали 188 пациенти с доказан Ковид 19, за съжаление 54 от тях са починали.

Д-р Вълчев призова хората да се пазят, да спазват социална дистанция, да носят правилно маски и да бъдат отговорни както за себе си, така и за своите близки.

About the Author :

Leave a reply