Второ огнище на нодуларен дерматит в Ямболско

7df85dcbf2213857d93afa03075b91cbВторо огнище на нодуларен дерматит в Ямболска област откриха ветеринарите. То отново е на територията на община „Тунджа”, но този път е в село Генерал Тошево. Заболяването е открито в края на миналата седмица в кравеферма със 104 животни в село Генерал Тошево, съобщи кметът на общината Георги Георгиев. Този път обаче са умъртвени само 21 от кравите, а не всички животни във фермата.

Всички животни са били ваксинирани, но са поразени от болестта преди придобиването на имунитет през карантинния период от 28 дни. Останалите 83 крави във фермата не са заболели, съобщи д-р Стоян Колев от Областната дирекция по безопасност на храните в Ямбол.
Животните са месодайни и са на пасищно отглеждане. Най-вероятно заразата е пренесена чрез кръвосмучещи насекоми, носители на този вирус. Стопаните ще бъдат обезщетени по пазарни цени. Убитите животни отново ще бъдат загробени в землището на селото.  В Генерал Тошево има още една кравеферма, в която се отглеждат  350 животни.  Според кмета на община „Тунджа” са взети всички възможни мерки заболяването да не се разпространи.

Първото огнище на заболяването в Ямболско беше регистрирано около 20 юни 2016 г. в село Кабиле. Всички 25 едри преживни животни във фермата бяха умъртвени и загробени. Стопанинът на животните ще бъде обезщетен по пазарни цени, а кравефермата ще бъде под карантина шест месеца. Тогава започна и ваксинацията на всички животни в областта. Д-р Стоян Колев информира, че са доставени и последните 1150 дози ваксини срещу нодуларния дерматит, предназначени за отглежданите в община Стралджа биволи. С това приключва кампанията по ваксинирането на всичките около 24 000 едри преживни животни в Ямболска област.

About the Author :