Второ издание на събора на народното творчество „Воден пее и танцува”

_MG_3669На 4 септември 2015 година в парка на село Воден се събраха жители и гости на селото и общината и таланти от цяла България. Не липсваха и чуждестранни гости – от съседна Турция. Поводът за този многолюден празник в духа на народните традиции и обичаи, бе второто издание на събора на народното творчество „Воден пее и танцува.” Началото на този събор бе поставено през 2013 година с идеята да се надпяват, надиграват и надсвирват изпълнители от цялата страна. Провеждането му бе решено да е на всяка нечетна година. И това второ издание надмина всякакви очаквания – над шестдесет участници – индивидуални, певчески и танцови групи, зори и такива, представящи народни обичаи. За първи път съборът се проведе в обновения, сенчест и живописен парк на селото и всички участници и гости с възхита изказваха благодарност за гостоприемството и чудесната организация на общинския кмет Христо Христов (под чийто патронаж е мероприятието) и Елена Анева (кметският наместник, под чието ръководство бе направена тази безупречна организация).

_MG_3681Скъпи гости на събора бяха: Кирчо Карагьозов (народен представител от „БСП – лява България”, Христо Христов (кмет на община Болярово), Димитър Драгоманов (заместник-председател на Общински съвет – Болярово, Янко Анев (общински съветник), Абдуллах Шахин (каймакан на община Кофчаз), Мехмед Балджа (кмет на община Кофчаз), Пламен Динев (Регионална дирекция „Гранична полиция” – Елхово), кметове и кметски наместници.

_MG_3752Кметският наместник на село Воден се обърна с поздрав за „Добре дошли” към гостите. Изказа благодарности на всички, уважили празника и пожела успех на участниците. Специално благодари на общинския кмет Христо Христов, поднасяйки му плакет в знак на почит и признателност за съдействието.

_MG_3757Общинският кмет благодари и също се обърна към всички гости на събора, подчертавайки важната му роля за съхранение на българското, на бита и традициите ни, които са повод за национална гордост.

_MG_3759Народният представител Кирчо Карагьозов също поздрави гостите и организаторите, споделяйки с всички тях вълнението си да присъства на толкова чудесен празник, наситен с колорит от богатството на българския фолклор. Пожела успех на всички участници.

Специален поздрав от гостите от Република Турция бяха и танците на състава от Одрин, представящи техните традиции и обичаи.

Никак не бе лесна задачата на компетентното жури да определи най-добрите сред толкова много и талантливи участници. А то бе в състав: председател Веселин Тодоров (диригент и ръководител на певчески групи от град Бургас) и членове: Нико Попов (диригент и ръководител на група – град Елхово); Валентина Тодорова (народна певица от град Бургас), София Минева (началник на отдел „Хуманитарни дейности и европейски проекти” – община Болярово) и Румен Тодоров (хореограф от град Ямбол).

_MG_3685Съборът бе открит от гласовитите домакини от фолклорната група „Воденски славеи” към НЧ „Ана Маймункова – 1894” – с. Воден. Отново те изпълниха химна на събора „Воден пее и танцува” по текст на Лазар Павлов.

През целия ден красивият и зелен воденски парк бе огласян от песните на талантливите участници, виеха се хора, представяха се народни обичаи и танци. Всички гости на събора се вълнуваха, гледайки в захлас талантливите изпълнения, хващаха се на хоро на някои от тях.

_MG_3686Водещите – Златка Янева и Бинка Величкова още в началото запознаха присъстващите с регламента и реда на провеждането, както и с наградите. Гореща благодарност от името на организаторите и всички присъстващи, те изразиха към щедрите спонсори. Благодарение на всички тях този празник стана факт. Искрените благодарности бяха към: община Болярово, „КаЦеМе” – град Пловдив с изпълнителен директор Стоян Георгиев Пехливанов, Любов, Петя и Неделчо Коруджиеви, общинският кмет Христо Димитров Христов (лично дарение), Гена и Стоян Станкови от град Болярово, Йордан и Трифон Трифонови, „Странджа Трейд” ООД  – Денислав Щерев, Пенка Драгоманова – град Болярово, Радка Стойкова – град Болярово, „Диана комерс” – град София, Ангел Петров – село Воден, баща и син Христо Николови – с. Малко Шарково, брат и сестра Стоянка и Георги Чакърови – село Воден.

Освен на надпяването и надиграването през целия_MG_3692 ден, песните и хората продължиха и на народното веселие вечерта. От ранната сутрин до късно вечерта село Воден пееше е танцуваше, а споменът от този пореден невероятен празник, ще останат несъмнено незабравими. С малко тъга се разделиха стотиците гости. С много свидни спомени си тръгнаха участниците. И всички си пожелаха да са отново тук и заедно –  на третия събор на народното творчество „Воден пее и танцува” през 2017 година!

_MG_3695 _MG_3698 _MG_3709 _MG_3714 _MG_3729 _MG_3739 _MG_3789 _MG_3827 _MG_3713 _MG_3754

About the Author :