Втори протест в Ямбол срещу Стратегията за детето

IMG_8830Втори протест срещу “Националната стратегия за детето 2019-2030”, част от националния протест, се проведе вчера, 21 май 2019 г., в Ямбол. Предишният израз на недоволството срещу документа беше на 11 май т.г.

За пореден път протестиращите заявиха, че категорично отхвърлят Стратегията за детето, както и всички последващи планове, наредби и промени в законите, произтичащи от това. По повод изказването на премиера Бойко Борисов, че нямало такава стратегия, бе заявено, че тя беше предложена в края на 2018 г. и е изчезнала според министър-председателя. Имаше позоваване на социалния министър, казал, че ще започнат пак да IMG_8824работят по Стратегията след изборите.  “Всички в момента са заети с тези избори, но никой не е зает да чуе какъв е интереса на народа, защо хората се вдигат и негодуват”, прозвуча по микрофона.

Бяха огласени останалите искания на протестиращите, като на нито едно от тях няма никакъв коментар от страна на правителството и Държавната агенция за закрила на детето. А именно: излизане на България от Норвежки финансов механизъм, по който България се задължава да приеме закони за създаване на детски съдилища; разследване на социалните служби при случаи на неправомерно извеждане на деца от семействата им и въдворяването им в институции или приемна грижа. Иска се семействата в  нужда да бъдат IMG_8833подпомагани, а не децата им да бъдат извеждани и предавани на приемна грижа. Останалите искания са: преобразуване на Държавната агенция за закрила на детето в Агенция за закрила на семейството , заради провежданите антисемейни политики в сътрудничество с НПО; прехвърляне управлението на тел. 116 111 в ръцете на държавата; затягане контрола на НПО в действията им, свързани с детето и семейството и приемане на добри чуждестранни практики в това отношение (Унгария, САЩ, Русия); задължително ангажиране на държавния апарат при случаи на отнети деца на български граждани в чужбина.

IMG_8838Заявено беше искането българските управляващи да застанат на страната на българското семейство, а не да са слуги на външна политика.

“Господ е създал детето да расне между родителите си, всичко друго е противоестествено”, заяви друг оратор, евангелистки пастор. Целият дух на Стратегията е в погрешна посока. Библията казва: Почитай баща си и майка си! – това е най-доброто, в което трябва да бъде възпитавано едно дете, бяха част от посланията му.

Бе дадена възможност на желаещите участници в протеста да заявят публично позицията си.

IMG_8827 IMG_8831 IMG_8835 IMG_8812

 

About the Author :