Втори протест срещу увеличението на винетките на шофьорите от Сливен и Ямбол

DSC06534Шофьори от Сливен и Ямбол за втори път се включиха в националния протест срещу поскъпването на винетките. С надути клаксони и развети знамена колите на протестиращите тръгнаха от Сливен с  15-20 км/час в посока Ямбол и предизвикаха километрични опашки от автомобили заради бавното движение. В сливенското село Крушаре автомобилите спряха, за да изкажат исканията си. Те включват да се запази старата цена на винетката и да се прави отчет за изразходените средства от винетки, пътен данък, акциз гориво, данък гориво и глоби КАТ.
DSC06537Иска се и ползвателите да имат право получават компенсация при неизправност на пътя и пряка законова отговорност от фирмите и общината, извършващи ремонти и поддържка на пътищата, а не както е досега да се водят тежки съдебни дела за това. Протестиращите искат и независим сайт, който да извършва контрол на пътя и в него да се публикуват проблемите в участъците от гражданите. Друго искане е всеки да плаща пътен данък според това, което е карал.

DSC06538„Едно от нашите искания е всички хора, които карат, да плащат в зависимост от това, което карат, защото има хора на село, на които колите им струват по 500 лв., а те плащат наравно с тези, които изминават хиляди километри и имат много по-големи доходи”, каза единият от организаторите на протеста Евгени Веснаков. „В момента, в който се вдигнат винетките, се вдига и всичко – транспортни разходи и какви ли още не услуги.

DSC06539Всяко едно нещо, което се вдигне, се отразява върху народа, всяко едно нещо без значение”, допълни и другият организатор Димитър Бухлев. След официалния край на протеста колите се върнаха в Сливен през автомагистрала „Тракия”, като се движеха с минималната разрешена скоростот 50 км в час. До отбивката за Нова Загора бавното движение на протестиращите предизвика километрични задръствания. Шофьрите твърдят, че ще продълат да протестират, докато исканията им не бъдат чути.

DSC06541 DSC06542 DSC06544 DSC06551

 

About the Author :