Втори Младежки ораторски форум събра ученици от седем училища

IMG_7585Участници от 7 училища в четири градове се включиха във второто издание на Младежкия ораторски форум, състоял се вчера, 15 март 2019 г., в читалище “Зора” в Ямбол. 16-те оратори са ученици в ПМГ “Атанас Радев”-Ямбол, ПГ “Васил Левски”-Ямбол, ЕГ “Васил Карагьозов”-Ямбол, ПГСА “Кольо Фичето”-Ямбол, СУ “Христо Ботев”-Карнобат, ПГ “Стефан Караджа”-Елхово и СУ “П. К. Яворов”-Стралджа. Темата на ораторския форум беше: “Да живея в България”.

Всеки оратор имаше възможност да защити своята теза в изложение от 3 до 5 минути. Най-многобройна беше конкуренцията при десетокласниците, където имаше 9 участници. Първата награда беше за Виктория Ангелова от ПМГ “Ат. Радев”, втора – Таня Петрова, ПГ “Васил Левски”, трета – Йоана Джендова , ЕГ “Васил Карагьозов”. При 11 клас на първо място беше класиран Трифон Николов от  ПМГ “Ат. Радев”, втора е Йоанна Кръстева , ПМГ “Ат. Радев” и трета – Габриела Георгиева, ПГ “Стефан Караджа”-Елхово. При участниците от 12 клас първата награда бе за Юлияна Гърбова от СУ “Христо Ботев”-Карнобат, на която беше присъдена и специалната награда на читалище “Зора”, второто място беше за Тамер Терзиев – СУ “Христо Ботев”-Карнобат.

Наградата “Любимец на публиката” отиде при Александра Иванова, ПМГ “Атанас Радев”. Отличие получи и третокласничката Александрина Сталева от ОУ “П.Р. Славейков”, която участва извън програмата, но впечатли със своята неподправена искреност.

Наградите представляваха ваучери за книги и са осигурени от областната администрация и читалище “Зора”.

Форумът се провежда с подкрепата на Областна администрация-Ямбол, организатор е НЧ “Зора”. За потребността от повече родолюбие в българското образование и обучението на младежки лидери говори в приветствените си слова заместник-областният управител Христо Колев.

Специфично настроение създаде водещият на събитието – Филип Филипов, двойник на Христо Ботев, пламенен почитател на неговата поезия. Той е учител в ППМГ “Акад. Ив. Ценов” във Враца, специалист по психология и философия, магистър по богословие, участник в множество възстановки.

Журито, което оценяваше изявите на участниците, беше в състав: Христина Женкова – уредник в Регионален исторически музей-Ямбол, Снежа Русева – преподавател по български език и литература, Светлана Чамова-журналист, Петко Атанасов- историк и Евдокия Янкова – секретар на читалище “Зора”.

В своите изложения младите хора говориха за световния принос на българи, за прекрасната ни природа, но и за черногледството на сънародниците ни, и недостатъците на живота в страната. Те призоваваха младите хора да се обединяват, за да променят ситуацията в страната. Естествено сред основните теми беше изборът да учиш в чужбина и емиграцията, причините да останат тук. Силните страни на най-добре представилите се беше личният момент – от собствения макар и неголям жизнен опит и на семействата им, добре защитените тези. Ала трябва да се признае, че не липсваха клишетата, силното влияние на медиите и черногледство на границата на мрънкането, представата за чужбина като решение на всички проблеми, а не като изправяне пред нови, не по-малки предизвикателства, както е в действителност.

Младежкият ораторски форум се провежда за втори пореден път, а миналата година темата беше: “Какво е за мен България?”

IMG_7490 IMG_7501 IMG_7502 IMG_7550 IMG_7554 IMG_7556 IMG_7560 IMG_7562 IMG_7564 IMG_7568 IMG_7572 IMG_7576

 

About the Author :