Втора изложба на Факултета по приложни изкуства към Националната художествена академия в Ямбол

DSC06114Художествена галерия „Жорж Папазов” и Националната художествена академия откриха в Ямбол изложба на Факултета по приложни изкуства. В нея намират съчетание търсенето, дързостта, младостта и свежестта на новите творчески идеи в различни форми на приложното изкуство.

 

DSC06115В залите на ХГ „Жорж Папазов“ са подредени творби на студенти от различни курсове на бакалавърска и магистърска програма от Факултет за приложни изкуства към Националната художествена академия. Експозицията популяризира декоративните изкуства в България и тяхното развитие, показва новите тенденции и подготовката, която се дава в Националната художествена академия по различните специалности.

DSC06116Този формат се представя за втори път в залите на ХГ „Жорж Папазов“ – Ямбол – първата изложба беше през 2016 година по покана на галерията, която има богат декоративно-приложен отдел в своя фонд.

„Споделям с вас възхищението си и респекта от тази изложба”, заяви при откриването й директорът на Художествената галерия Петко Йорданов.

DSC06117Според него изложбата е много изчистена, много добре организирана, а показаните неща са прекрасни. Той припомни, че ХГ „Жорж Папазов” притежава във фонда си много хубави оригинали на най-добрите майстори на приложните изкуства в страната и сподели, че вижда в изложбата младите таланти, които имат свежи, креативни и умни идеи. Той изрази надежда изложбата да се превърне в традиционна, като се провежда през две години.

DSC06118„Иска ми се да помечтаем заедно, с ваша помощ и с подкрепата на Академията да възродим, да върнем на Ямбол голямата изложба на приложно-декоративните изкуства, макар и в по-малък формат”, каза в края на приветствието си към студентите Петко Йорданов.

Деканът на факултета доц. Мирослав Богданов заяви, че всички във Факултета по приложни изкуства са приели с голяма радост идеята на ямболската галерия за представянето на такава изложба, която е сложна за организиране, защото е много разнообразна, каквато е и структурата на Факултета. Той съдържа специалности, които са почти от основаването му и са носители на традицията в приложните изкуства, а има и дизайнерски специалности, които са носители на новото и на днешния ден. „Всяка една от 11-те специалности на Факултета се стреми да бъде актуална, което изисква изключително голяма енергия, хем да запазиш миналото, хем да си модерен, хем да отговаряш на всички съвременни изисквания, които изобразителното изкуство търси и намира”, подчерта деканът и уточни, че във второто издание на тази изложба са включени по-голяма част от последните проекти на десет от специалностите. В залите на Художествена галерия „Жорж Папазов” могат да се видят творби на специалностите „Резба”, „Метал”, „Керамика”, „Сценография”, „Индустриален дизайн”, „Рекламен дизайн”, „Текстил – изкуство и дизайн”, „Мода”, „Дизайн за порцелан и стъкло” и „Дизайн за детската среда”.

DSC06122„Смятам, че се получи една много интересна и разнообразна изложба. За нас е голяма чест да сме тук” каза още доц. Богданов и изрази надежда с общи усилия да се възроди националната изложба по приложни изкуства в Ямбол.

„В изложбата участва едно много младо и можещо поколение и аз искам да ги поздравя и да им пожелая да продължават да творят и да търсят себе си в това прекрасно и велико поприще – изкуството”, каза на финала на изложбата Петко Йорданов. Той покани всички да разгледат и Изложбата “Дизайн на музейните експозиции” на студенти по „Рекламен дизайн”, открита предната седмица в други зали на галерията.

DSC06119 DSC06120DSC06123 DSC06128 DSC06131 DSC06145 DSC06146

About the Author :

Leave a reply