Грипна ваканция за всички училища в област Ямбол

Ямбол, 27.01.2020 г.

Всички училища в Ямболска област излизат в 8-дневна грипна ваканция от днес до 5 февруари. Това реши току-що на спешно заседание Областният щаб за борба остри респираторни заболявания и грип. Причината е в рязкото повишаване на заболяемостта през съботно-неделните дни.

Заболяемостта от 204 души на 10 хил. население в петък към момента е 223,64 на 10 хил. население, от които 154 заболели. Продължава да е най-висока заболеваемостта във възрастовата група 0-4 години – 1314,29 на 10 хил. население и в групата 5-14 г. – 531,34 на 10 хил. население.

Петък вечерта, събота и неделя са били прегледани 51 деца с диагнозата грип и остри вирусни инфекции, а през спешния кабинет са минали 22 деца. Екипите на ЦСМП са посетили по домовете им 27 човека с остри респираторни заболявания. В Детско отделение на ямболската болница има 14 деца с пневмонии и бронхиолити, в Пневмофтизиатрично отделение има 14 болни от пневмония, от които предстои 5 да бъдат изписани.

Тази сутрин в много нови училища в град Ямбол – Езикова гимназия, „Н. Петрини“, „Хр. Смирненски“, „Св. Кл. Охридски“, „Й. Йовков“ има над 25 процента отсъствие.

Детските ясли и детските градини продължават работа при засилен противоепидемичен режим. Забранено е приемането на нови деца, персоналът задължително работи с марлени маски, извършва се строг сутрешен филтър за недопускане на болни деца, контрол върху дезинфекцията и стерилизацията и проветряване на помещенията.

В болничните заведения се прекратяват свижданията в отделенията, задължително носене на маски от персонала, строг контрол върху дезинфекцията и стерилизацията, готовност за приемане на болни от грип в определените отделения.

Вече е установено, че в област Ямбол циркулира грипен вирус тип А „Канзас“, който е включен в противогрипната ваксина. Този сезон безплатно са се ваксинирали около 3 хиляди души над 64 г. – цената на ваксината за тях се поемаше от здравното министерство, както и много и много други за своя сметка.

Предвид създалата се ситуация, областният управител Димитър Иванов нареди промяна в графика за обход по училищата и детските градини по Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане, включване и предотвратяване на отпадането от образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. Обходите ще започнат след 10 февруари 2020 година.

About the Author :

Leave a reply