Всички са недоволни от градския транспорт в Ямбол

busНовата година донесе нов превозвач на част от линиите и нова схема на градския транспорт в Ямбол, но никой не е удовлетворен от промяната, защото общината „заложи” бомбата на недоволството с прибързани действия и липса на информация.

От 1 януари без абсолютно никакво уведомяване на гражданите беше въведена новата транспортна схема, която променя маршрута на автобус номер 5 и цялото разписание на всички автобуси, защото увеличава интервала между отделните курсове. От същата дата е сменен и единият от превозвачите, защото общината възложи на „Юнион Ивкони” да изпълнява и автобусни линии от градския транспорт с номера 2, 5, 7, 11, 14а, 15, 16, 18б и 18к.

По нов маршрут се движи автобусна линия № 5, която след ул. „Гр. Игнатиев“ вече продължава по ул „Ген. Вл. Заимов“ и бул. „Д. Благоев“, след което от пл. „Боровец“ продължава по стария си маршрут в посока ж.к. „Г. Бенковски“. В новия участък се използват новите спирки до ОУ „Хр. Смирненски“, РЗИ и МБАЛ „Св. Пантелеймон“. По обратния маршрут спирките са до Пожарната, до сградата на болницата, РЗИ и до бившия р-т „Кварта“.

Ще има и нова автобусна линия с № 15, която ще обслужва маршрута: обръщало в к-с „Диана“ – по ул. „Граф Игнатиев“ – бивш РУМ – ул. „Търговска“ – ул. „Ген. Вл. Заимов“ – бул. „Д. Благоев“ – Индустриална – к-с „Зл. Рог“(спирка ТИИЦ) – ул. „Дружба“ – спирка „България“ – бул. „Д. Благоев“ – ул. „Ген. Вл. Заимов“ – „Кварта“ – Социален комплекс – РУМ – к-с „Диана“.

Напук на всяка нормална логика, която изисква промените да стават след предварителна разгласа, общината се сети да уведоми хората чак на 5 януари, т. е. с 4 дни закъснение, така че ги остави в началото на годината в пълно неведение накъде пътуват автобусите и през колко време минават.

Но недоволството не свършва дотук.  Няма пътник, който да е застанал на спирката, и да не проклина както превозвача, така и общината. Вместо по-добра услуга, новата година донесе на хората пълен хаос и неуредици с градския транспорт. Автобусите закъсняват, не спават никакво разписание и в кучешките студове хората чакат зъзнещи навън без да е ясно кога ще благоволи да се появи кола на градския транспорт  и това е валидно за всички автобусни линии.

Като че ли най-засегнати са пътниците от „Златен рог”, които твърдят, че само два автобуса обслужват тази линия и те минават през час. Освен това още в първите дни на новата година пътничка се оплака в редакцията на вестника, че новите автобуси, които се движат по линия 16, са много неудобни и високи за по-трудноподвижните хора. Пътниците нямало къде да се хванат, за да изкачат високата рампа на автобуса, едва успявали да се изкачат, някои от тях буквално забивали коляно и така се качвали, пълзейки, а възрастна жена с бастун била пренесена от хората на ръце в автобуса, защото не може да се наеме и да се качи.

Проверка на „Неделник” установи, че новите автобуси са според изискванията на общината, заложени в обществената поръчка да са годни за хора с увреждания и за майки с колички. Те били според т. нар. евростандарти 3 и 4, произведени през 2008 г., но проблемът бил, че спирките не са устроени за тях, за да може да се пуска платформата, защото трябва да има подстъп.

Оказа се, че и фирмата изпълнител не е доволна от цялата тази какафония, която общината е заложила с градския транспорт в края на 2016 г.

На 30 декември 2016 г. управителят на „Юнион Ивкони” за Ямбол Димитър Кадиев изненадващо бил привикан в общината и му бил връчен временен договор за изпълнение на новите линии от градския транспорт и новата транспортна схема. Така без предварителна подготовка, без готовност на автобусите след два дни фирмата е трябвало да започне работа, а дори е нямало достатъчно назначени хора.

На сигнала на нашата читателка, че автобусите са много високи и неудобни за пътниците, управителят на „Юнион Ивкони” не скри, че това му е най-малкия проблем, защото в началото на годината той не успява да изпълнява курсовете, заради липса на хора, а не да се грижи, че автобусите били неподходящи. Той беше категоричен, че тези автобуси са според изискванията на общината.

За да се изпълняват нормално курсовете са необходими поне 16 шофьори и още толкова кондуктори. Според Димитър Кадиев до две седмици (т. е. до 19-20 януари) новите линии и новата схема ще се нормализират, но до тогава ще има проблеми. За съжаление тези организационни проблеми съвпаднаха и с кучешките студове навън, така че хората са още по-недоволни от очакваното.

Да не говорим, че все още няма и ново разписание по спирките, но и то реално изобщо не се спазва.

Припомняме, че „Юнион Ивкони” спечели „очаквано” обществената поръчка за новите линии през лятото, но загубилият превозвач – „Ямбол бус”, обжалва пред Комисията за защита на конкуренцията решението на комисията за избор на изпълнител.

Комисията отхвърли жалбата на „Ямбол бус”, но те обжалваха този отказ във Върховния административен съд, което възпрепятства общината да сключи договор със спечелилата фирма. В същото време областният управител беше разрешил „Ямбол бус” да изпълнява линиите, за които е обявена обществена поръчка до края на 2016 г. и от 1 януари не беше ясно какво ще се случва с тези линии.

Всичко това обаче беше известно на общината доста преди датата 30 декември, така че защо те са решили „на пожар” да предприемат такива драстични промени в последния работен ден от годината, като по този начин затрудняват и превозвача да си изпълни нормално задълженията, е ясно само и единствено на тях.

Недоволни от цялата ситуация са и 50-те частни превозвачи от „Ямбол бус”, защото реално те останаха без работа без окончателно да е решен спорът дали обществената поръчка е правилно проведена, или не е. Припомняме, че формално те бяха отстранени от конкурса, защото според комисията не са представили доказателства, че притежават поне 5 автобуса, които са подходящи за хора с увреждания, каквото беше изискването на общината. Но не бива да забравяме, че лрезултатът от този търг беше ясен предварително, защото общински съветник от ГЕРБ при обсъждане на новата транспортна схема в Общински съвет дори преди обявяването на обществената поръчка заяви, че като дойде новата фирма, ще спазва разписанието, т. е. предварително е било ясно, че „Ямбол бус” ще се сменя.

Каквито и далавери да върти общината обаче, тя не бива да забравя, че нейн основен ангажимент е да работи за хората, а това не може да стане, когато няма информация и хаосът  е пълен. Да не говорим, че новият превозвач е спечелил поръчката с цена на билета от 90 ст., така че това е следващото, което чака пътниците, най-вероятно, когато нещата с транспорта започнат да се нормализират.

Диана Иванова

About the Author :

1 Comment to “Всички са недоволни от градския транспорт в Ямбол”
  • Иван Петров
    January 11, 2017 - Reply

    На 30 декември 2016 г. управителят на „Юнион Ивкони” за Ямбол Димитър Кадиев “изненадващо”!!! бил привикан в общината и му бил връчен временен договор за изпълнение на новите линии от градския транспорт и новата транспортна схема.

    Еми да беше отказал в името на ямболските граждани като толкова са го изненадали. Защо приема договора уж без автобуси и персонал.. И по интересния въпрос – Защо изобщо му се предлага договора без автобуси и персонал при положение, че “Ямбол бус” си е изпълнявал предходния договор. Господин Кадиев тия изненадвщи театрални постновки пред хората от някой друг град да ги играе. Да са здраави областния и кмета от Герб, поне те не висят по спирките.

Leave a reply