“Всички имаме грижата”

OLYMPUS DIGITAL CAMERAНа 17.09.2014г. се откри четвъртата Националната доброволческа информационна кампания в подкрепа на приемната грижа под надслов „Всички имаме грижата”. Информационната кампания се осъществява в рамките на проект „Програма за предоставяне на услуги и подкрепа на деца и млади хора, напускащи социалните институции”, финансиран от фондация „Велукс” в партньорство с Международната федерация на Червения кръст/Червения полумесец, зона Европа. С реализацията на проекта Българския Червен кръст за пореден път заявява съпричастност към съдбата на децата и младежите в риск и се присъединява към усилията приемната грижа да бъде разпозната като кауза на българското общество. Кампанията, организирана от Българският младежки Червен кръст (БМЧК), обхваща 25 области в страната, 76 общини и над 680 доброволци на БМЧК. Инициативата израства от дългогодишния опит на общинските клубове на БМЧК в подкрепа на децата в нужда. И от убеждението, че единствено разгръщането на мрежи от подходящи социални услуги в общността може да им предложи среда и грижа, близки до семейната. Сред партньорите, които подкрепят доброволците на БМЧК в това начинание, са 80 организации – доставчици на социални услуги за деца, сред които неправителствени организации, общински екипи по приемна грижа и дирекции за социално подпомагане. На откриването на кампанията „Всички имаме грижата” присъстваха партньори на БЧК–Ямбол от: Областна администрация Ямбол, Община Ямбол, Община Тунджа, Регионална Дирекция «Социално подпомагане», Дирекция «Социално подпомагане», Комплекс за «Социални услуги за деца и възрастни» гр. Ямбол, Народно Читалище «Съгласие 1962» гр. Ямбол, приемни семейства от областта, деца от Център за настаняване от семеен тип и медии.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAВодещите на кампанията Петя Маринова и Димитър Андонов, доброволци на БМЧК представиха целите и дейностите на кампанията, след което обявиха обособените „Кътовете на приемна грижа” и призоваха всички присъстващи да ги посетят:

– „Информационен пункт” – обозначена със знака на БЧК и транспарант с логото на кампанията, на който доброволци на БМЧК раздаваха информационни брошури и специалисти от Отдел „Закрила на детето” предоставяха на гражданите подробна информация за приемната грижа. Раздадени бяха брошури с полезна информация  – стъпките на приемната грижа и лицензираните доставчиците на услугата в област Ямбол.

„Боди арт пункт” – това се оказа най – интересната и шарена шатра за всички присъстващи деца – от приемни семейства, от Центърът за настаняване от семеен тип –Ямбол и деца от публиката. Доброволците на БМЧК бяха подготвили снимки с любими анимационни герои, децата имаха възможност да изберат своя герой, който да им изрисуват доброволците върху лицата. Децата от приемни семейства изявиха желани да рисуват с темперни бои, за наша радост темата в рисунките на повечето деца бе Български Червен кръст.

„Пункт със занимателни игри” – доброволците на  БМЧК играха заедно с децата от приемни семейства и децата от Център за настаняване от семеен тип – „ Не се сърди човече”.

В края на празника всички участници получиха символични награди за активното си участие по време на организираните „Кътовете на приемната грижа”. Инициативите включени в кампанията продължават с организиране на информационни срещи в общините, обучения за доброволци на БМЧК и организиране на информационни кампании в другите общини на област Ямбол

About the Author :