Все правим, но дали правим

Borko_poslКошмарната загуба в неделя с 36 точки разлика на баскетболния „Ямбол” потвърди, че съм прав в „патоса” си за безотговорното взимане на чуждестранни състезатели в мъжкия тим на клуба ни. Най-лесно, и най-елементарно упражнение, е всеки треньор на мъжете да изреве, че няма класни млади играчи от юношите. И да купи накуп трима-четирима легионери от САЩ или от бивша Югославия.

За ямболските момчета все няма време, те все нямат нужните качества. Отново в зала „Диана” видяхме, че такъв подход не води до нищо добро в дългосрочен план. Парите от общината или от частни спонсори няма да са вечни. И вечни да са, не бива да не търсим в състава си момчета от нашата школа. „Черно море порт” ни смаза само с един сърбин в редиците си, ала българските му баскетболисти , в огромната си част от школата на Варна, са състезатели. И при всички случаи им пука повече какво ще кажат феновете и как точно ще се представят. Не само „Ямбол”, и „Рилски спортист”, и Плевен се научиха само да пазаруват от странство. Плевенският „Спартак” от доста години дори няма отбори на финалите в повечето от възрастите. А този град е давал големи баскетболисти на България.

За капак, и на все повече тимове треньорите им са чужденци. Как после искаме да имаме национален спорт, в частност баскетбол?!

Борислав Ненов

About the Author :

1 Comment to “Все правим, но дали правим”
  • Стоян
    October 8, 2015 - Reply

    Не мога да се съглася с този коментар,за да разчитаме на наши деца трябва да имаме качествени такива,а за съжаление след Павлин Иванов,никой от младите ямболски баскетболисти не е направил нещо запомнящо се в националните гарнитури.А възхода на Павлин до голяма степен се дължи на това че твърде малък замина за Италия.Пресен пример е Иван Тенев,след като започна да му се дава повече игрово време,след като този сезон имаше реалната възможност да играе рамо до рамо с Бочка и да се налага в състава,той реши че ще се занимава с бизнес.А това дали трябва да има чужденци или не е изтъркана тема,ако имаш много пари и гониш високи цели,задължително се взимат класни чужденци,ако нямаш чак толкова много пари,взимаш двама-трима по-евтини такива,които въпреки това са с класа по-добри от нашите защото идват от истински баскетболни школи.Ако пък нямаш пари правиш отбор от българи и се бориш за последно място в групата,пример Черноморец и Плевен през последните години.Черно море може да си позволи да разчита на свои кадри защото там има действително работеща школа и излизат добри баскетболисти за нашите стандарти,но и там успехите им през последните години са постигани когато имат добри чужденци в отбора.От един приятелски мач не е разумно да се правят генерални изводи за отбора на Ямбол,той е реално на месец,за съжаление липсата на средства не ни позволява да си задържим добрите играчи,представяте ли си какъв отбор щяхме да имаме ако имахме възможност да задържим Офоегбу,Милошевич,Тони Гуджино,Лейзър,Павел Маринов,Димитър Ангелов,Павлин Иванов и др.добри играчи играли за Ямбол,но поради ниското заплащане напуснали.Моят извод е че не са виновни чужденците за посредствената класа на българските баскетболисти,няма я правилната работа с децата,да не припомням че навремето с един конкурс “Висок баскетболист” бяха открити едни от най-големите таланти на българския баскетбол,сега се гледат само на кое дете баща му има повече пари че да го вкараме в отбора без значение че не е за баскетбол,докато държавата вместо да спонсорира политически партии,не започне да дава реални пари за спорта в България ще бъдем на последните места ,вижте една Сърбия какво прави в тази насока и какви постижения имат.

Leave a reply