Все още не се налага увеличаване на леглата за болни от Ковид 19

Ямбол, 19.11.2020 г.

На този етап се запазва броят на леглата и редът за прием на болни с Ковид 19 в лечебните заведения на Ямболска област, съобщи областният управител Димитър Иванов, тъй като заболеваемстта за последните 14 дни е 519 на 100 000 население. Такова решение е взел Областният медицински съвет на днешното си заседание.

В МБАЛ „Св. Пантелеймон“ се запазват 54 легла за неусложнени случаи и 9 в реанимация, като резерва се подготвя отделението „Уши, нос, гърло“, което е с капацитет до 20 легла.

В останалите болнични заведения леглата се запазват без промяна – 18 в „Св. Йоан Рилски“ в Ямбол, 15 в елховската болница и 4 за СБАЛ по кардиология, но те са само за техни пациенти, които се окажат с положителни проби.

Областният управител уточни, че ако преминем границата на заболели от 600 на 100 000 население, ще се мисли за разкриване на допълнителни легла.

Във връзка с усложнената ситуация в домовете за възрастни е взето решение петте общини да обмислят как да осигурят допълнителен персонал, защото те са принципал на тези социални заведения.

Областният управител даде за пример, че бързите тестове са показали 7 положителни резултата от персонала, а предната седмица с PCR-тест са доказани пет човека.

На този етап във всички общини се затягат мерките за нощните заведения, за отстоянието в ресторантите и кафенетата. Що се отнася до училищата при 15 % заболеваемост директорите имат право да поискат преминаване към дистанционно обучение за срок от две седмици.

About the Author :

Leave a reply