Все още не е готова новата комплексна експертиза по делото за взривовете

DSC07306Все още не е готова новата комплексна експертиза по делото за взривовете край Петолъчката, при които на 5 юни 2012 година загинаха трима работници, а осем бяха ранени.  Днес Ямболски районен съд за пети път даде ход на делото, но ще бъдат разпитани само няколко свидетели и то отново ще бъде отложено. Обвияеми по него са собственикът на фирмата Делислав Делев и началникът на производството. Според прокуратурата те не са осигурили необходимите мерки за сигурност при работа с боеприпаси, а в складовете е имало пет пъти по-голямо количество взрив от допустимото. Делото се гледа при закрити врати заради доказателства, които представляват държавна тайна.

Две години след инцидента няма яснота кога ще приключи делото, защото новите вещи лица още не са представили заключение по комплексната експертиза. Според обвиняемия Делислав Делев процесът не се бави: „Делото не се бави, делото върви много бързо…Даже ние в началото умишлено приехме голяма част от свидетелските показания, за да не се бави, напротив мисля, че върви доста бързо…То е доста сложно, доста тежко и …е доста специфично”.

DSC07310С друго усещане са роднините на загиналите, за които делото върви много бавно. Ирена Костова, съпругана Станимир Костов е убедена, че делото се бави:  „Бави се, разбира се,  и не знам защо”, тя иска справедливодст и да се докаже наистина какво е станало и да не обвиняват работниците.

Адвокатите в процеса твърдят, че делото не се бави умишлено.

Жанета Алдинова, адвокат на роднините на загиналите казва : „Не се бави умишлено, трудно се намериха специалистите, които трябваше да изготвят експертизата”, Ивета Анадолска, адвокат на подсъдимите твърди: „ Според мен е голям обемът от информация, дали се бави умишлено аз лично нямам индикации за това.

About the Author :