Всеки втори акт на данъчните по морето е за неиздадена касова бележка

nap_5230 акта за нарушения на данъчно-осигурителното законодателство, половината от които за неиздаване на касова бележка, са съставили инспекторите по приходите от НАП Бургас за месеците юни, юли и август по време на контролни действия по Южното Черноморие. Инспектирани са повече от 1700 търговски обекта от Обзор до Резово, засиленият контрол продължава на територията на цялата дирекция/включваща Ямбол и Сливен/, информираха от НАП. Специално внимание в периода след 21 юли проверяващите от Бургас, Ямбол и Сливен са обърнали и на обектите, при които регистрирането на получаваните суми от продажби  се е извършвало предимно с билети. При тези контролни действия са проверени 120 обекта и са съставени 28 акта, 9 от които за липса на фискални устройства. Във фокуса на данъчните са били плажове, предлагането на чадъри и шезлонги, бази за водни спортове, сърф училища, водни атракции, увеселителни паркове, лунапаркове, бънджи атракции, стрелбища, киносалони, платени паркинги, музеи, каси за продажба на билети. Извършени са и 31 проверки на различни фестивали, изложения и концерти.

За ефективността на контрола по спазване на данъчно-осигурителното законодателство  изключително спомага и системата за дистанционна връзка на касовите апарати с НАП, която автоматизирано следи за оборотите в търговските обекти по Черноморското крайбрежие, уточняват още от приходното ведомство в Бургас.  Софтуерът сравнява приходите на търговците от всеки икономически бранш и в зависимост от територията на която се намира обекта, посочва онези от тях, чийто приходи значително се различават от средните за дейността или региона. Така системата автоматично открива рискови обекти, чието данъчно поведение се отклонява от типичното и инспектори на приходната агенция ги посещават, за да проверят спазването на данъчните правила на място. От НАП Бургас коментират, че след въвеждането на този софтуер делът на откритите нарушения при проверки се е увеличил почти двойно.  Така, ако не издава касови бележки, търговецът попада в група на рискови обекти, които задължително се проверяват. Системата следи и за други отклонения в отчитането на приходите като струпването на продажби в края на работния ден, като през целия ден не са отчитани никакви обороти, концентриране на обороти в края на месеца и други подобни. С помощта на компютърната връзка дистанционно се откриват и други аномалии в стопанската дейност като например отчитане на дневен оборот от под 100 лв. при над 100 места за сядане в заведението и персонал от 12 души.

Софтуерът на приходното ведомство позволява и дистанционен достъп на данъчните до всяко отделно фискално устройство, като е възможно инспекторът да даде команда на касовия апарат да отчете междинния си оборот и при последвала проверка на място да сравни сумата, регистрирана на устройството с наличните пари в касата.

Законът предвижда санкция за неотчитане на обороти от  2000 лв. за всяка неиздадена касова бележка от търговец, но глобата може да достигне 10 000 лв. и запечатване на обекта, ако няма касов апарат или той не е свързан със сървърите на НАП.

Сигнали за укриване на обороти и други данъчни нарушения могат да се подават на телефона на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.

 

 

 

 

 

About the Author :