Връщат отново автобусите за пътуващите с влак към София и Бургас

Moskovski_17.11.2014 006Пътуващите с влак в посоките София и Бургас отново ще бъдат извозвани с автобуси, съобщи в Ямбол министърът на транспорта Ивайло Московски. Крайната мярка ще бъде въведена за участък от 80 км от Нова Загора до Карнобат, защото в него заради ремонтни дейности не работи автоматизираната сигнално-охранителна техника и стрелките в тях се сменят ръчно.

Връщането на автобусите се налага, защото зачестиха инцидентите, при които за малко не се стига до сблъсък на два влака на гарите, каза още министърът и посочи като пример предотвратения инцидент в гара Церковски, такъвм е имало и на гара Безмер преди седмици.  Автоматизираната сигнално-охранителна система, строена преди 35 години, е изключена заради ремонтните дейности по европейския проект и стрелочниците ръчно променят посоката на стрелките. При допусната грешка от тяхна страна влакове се движат насрещно по един и същ релсов път. Единственото, което ги спасява е ниската скорост на движение  – 25 км в час.

При проверката в гара Ямбол министърът даде инструкции срокът за възстановяване на сигнално охранителната техника да се ускори. По проект системата трябва да бъде завършена февруари, но той настоява сроковете да се съкратят максимално. Министър Московски каза още още, че никой не може да контролира субективния фактор, затова се налага да се вземат крайни мерки: „Задължително трябва да се прекрати тази практика за смяна на ръчен режим на стрелките и да се премине към трансбордиране на пътници в отсечка от 80 км. Задължение на изпълнителите по проекта е, така че утре ги чакам в кабинета ми да се разберем по този въпрос да се избегнат дори минимални рискове за пътуващите по това направление”. Според него окончателно от София до Бургас ремонтните дейности по проекта трябва да приключат до края на 2015 г. В момента те се извършват в района на Михайлово край Бургас, ремонти има и в района между гарите Септември и Пловдив и от Крумово до Свиленград.

About the Author :