Връщаме се във време на глобален световен конфликт, прогнозират Тома Томов и проф. Иво Христов

DSC09973Виртуозни геополитически анализи направиха пред ямболска публика на 3 декември в Синия салон на читалище „Съгласие” двама интересни събеседници – журналистът Тома Томов и Иво Христов, а тон на разговора задаваше Росица Бакалова.

Първата тема беше ситуацията около инцидента в Керченския проток. За нея Тома Томов обясни: „Русия е единствената държава освен Китай, която е реваншистка, тя оспорва световния ред, в който имате пирамида – отгоре на върха е англосаксонската цивилизация начело с Америка.

DSC00041Путин оспорва този ред, но не като идеология, идеологията отиде на бунището, тя е станиолът, основата е геополитиката. Винаги англосаксонският свят е воювал с Русия и в това съотношение на силите в момента Русия е по-слабата страна. Тя има една трета от световното богатство, 140 млн. население срещу 330 млн. на САЩ, Русия има ядрено оръжие равно на американското, в момента има известни успехи, като създава една солидна армия, която може да побеждава и създава проблеми на САЩ.

DSC00024В момента САЩ имат съвсем ясна стратегия за доминация във всички сфери в конфликта с Русия – имат теория за първия внезапен глобален удар, за което имат оръжието и се опитват просто да изправят Путин в ъгъла и да го победят. Опитът е съвсем очевиден с това, което става с Украйна. Докато Путин правеше олимпиада, в рамките на една седмица те му взеха Украйна. Олимпиадата на Путин струваше 60 млрд., американците за 5 млрд. взеха 45 –милионна Украйна. И веднага поставиха начело своите хора. Ненапразно се казва, че операцията, която върви в Керч, е операция, която директно се контролира от ЦРУ.

3След като Путин взе Крим и направи от него непотопяем самолетоносач, постави там ракети С4, възстанови пристанището, американците се опитват да влязат във вътрешното море, което е между Украйна и Русия. Целта на американците е да направят военна база в Бердянск и в Мариупол. При положение, че Путин си е позволил Крим, той в никакъв случай няма да позволи да има такива военни бази.

DSC00045Това, което може да се очаква е разширяване на конфликта. Няма да се учудя, ако американците се опитват да блокират руската база в Сирия и да блокират руския корпус, който воюва там. Може да се стигне и до ескалация, при която украински части да воюват с руски части. По този начин Русия ще кърви, ще има усилване на санкциите. Може да се стигне до спиране на Северен поток, до спиране на това, което се планира да се прави в България, а Тръмп въобще не контролира американската външна политика”. Според Тома Томов се връщаме се във времето на глобален световен конфликт, конфликт между велики сили и лошото е, че е близо до нас, близо до Черно море.

4За инцидента между Украйна и Росия проф. Иво Христов заяви: „Светът навлиза в земетръсна зона и тази земетръсна зона ще засегне директно България във всяко едно отношение. Украйна – тази, която беше създадена с преврат през 2014 г., инсталирането там на един марионетен режим има за основна задача да послужи като пушечно месо за установяване на такъв конфликт. Ако Черноморският басейн стане арена на бъдещ конфликт, ние няма да бъдем прилежаща тилова част на бойните действия, ние ще участваме непосредствено в тези бойни действия. Между Русия и Украйна има договор в Азовско море да не се допуска трета сила без съгласието на страните по договора. Основната задача е Мариупол и Бердянск да станат военни бази и неслучайно Русия взе Крим, за да не допусне това. Всяко разгръщане на каквато и да е голяма външна инфраструктура извън тази на територията на Украйна е червената линия, която означава война. Европа играе ролята на масон и нищо повече, а една от страните – САЩ, се намира в едно от най-лошите възможни състояния от гледна точка на вертикалата на взимане на решения. Реално Тръмп не контролира страната си и не взима най-важните геостратегически решения.

1Стратегическият противник на САЩ в 21 век е Китай. В триъгълника САЩ – Китай – Русия, по тяхна преценка, Русия е най-слабият връх. От гледна точка на стратегическата игра трябва да приключат бързо с Русия, трябва да бъде решен руският въпрос колкото се може по-бързо, за да може стратегически да е обкръжен Китай, т. е. Русия не е целта, тя е средството, но е много важен мост, който може да постави Китай на колене. Така се обяснява инцидентът с Керченския проток.

DSC00051По темата за Близкия изток Тома Томов разказа интересни случки от журналистическата си практика и разясни на публиката за какво става въпрос: „Ислямистите са 1,6 млрд., не можем да ги ликвидираме, трябва да се разберем с тях. В края на 21 век на всеки европеец ще има по 7 африканци и половината ще изповядват исляма. Голяма част ще дойдат тук при нас, защото ние няма как да запазим с 5 млн. души нашата страна”.

А обобщението му по темата беше: „Близкият изток е една отворена рана, която е невъзможно да бъде излекувана и за съжаление ние сме много близко до нея. Не е възможно да се справиш с този организиран ислям, който те имат, защото самата същност на европейската цивилизация пречи – ние приемаме всеки, който бяга от война. Няма да се учудя, ако догодина изцяло е променен съставът на европейския парламент”.

7За Близкия изток проф. Иво Христов обясни: „Този регион е много близко до нас, ние почти сме в него. Може би ние отново ще бъдем въвлечени в турболенцията на този регион. Ислямът има една основна концепция  – той разделя света на две части – светът на исляма и светът на войната. Който не е в света на исляма, той е в света на войната, а в света на войната всичко принадлежи на войните на исляма, то е негова законна плячка, то е част от битката за установяване на исляма по целия свят.  Това е цивилизация, която е самодостатъчна, идеята за адаптация противоречи на естеството на човека в света на исляма. Това е свят, в който религията е тотална, това не е религия, това е цялостен начин на живот, който изключва другите форми на живот. Всеки призив за толерантност се приема от тях само като слабост. Това е свят, който разчита само на силата и на дълбоката убеденост, че те притежават единствената истина за света. Единственото нещо, което все още удържа онзи свят от нашия е огромното технологично и военно превъзходство, но то ще е до време защото вече има няколко сериозни играчи в Близкия изток, които могат да се снабдят с ядрено оръжие и те нямат нашите скрупули да не го използват – Иран, Саудитска Арабия, Египет, Пакистан отдавна е ядрена сила. Близкият изток е кръстопът на геостратегически интереси. Онзи регион е вече тук. България е смачкана между един по-голям и един по-малък демографски вулкан – големият е Турция, малкият е Албания. А по средата на полуострова се получава имплозия, изчезване на държавотворния народ и скършване на неговата демографска и всякаква друга снага. Колко време тази ценна територия ще остане полупразна и кой ще го допусне?! И това не е въпрос, който българите ще решават. Ако в Близкия изток се задвижи процесът на големите енергийни проекти – газопровода, това означава още един директен сблъсък между Турция и Израел, между Турция и Гърция”.

8Третата тема, която провокира двамата събеседници беше Китай. За да обясни възможностите му Тома Томов направи интересен паралел. Той през 1994 г. заедно с Дмитрий Иванов няколко месеца са търсили 5 хил. долара, за да направят предаването „Наблюдател”, в същото време един китаец е търсил също 5000 долара. Днес предаването е свалено от екран и Тома Томов не се определя като богат човек, но китаецът, който е започнал с персонал от 17 души и е създал интернет платформата „Али Баба” вече притежава 40-50 млрд . долара и е един от най-интересните мъже на света. Освен него в Китай има 600 милиардера при комунистически режим.

Тома Томов обясни и че Китай праща 300 хиляди души да учат в Америка и 83 % от тях се връщат в държавата си.

Той разясни и защо сегашен Китай е съвременната сила на 21 век: „САЩ пренесоха 50 хиляди завода в Китай, Тайван, Виетнам, Индонезия. Китай стана фабриката на Запада, в момента китайците имат 400 млрд. плюс при търговията със САЩ, която е над 600 млрд.”

Според Тома Томов китайците не са глупави и няма да отидат на конфликт със САЩ, защото те знаят, че неизбежно ще победят.

Интересен своеобразен спор възникна за идеологиите. Проф. Иво Христов припомни, че те са възникнали в края на 18 в. по времето на Френската революция и че идеологията не е нищо друго освен опит за картина на света, която трябва да замести религията и да даде ориентир на човека в този сложен свят.

На въпрос каква е ролята на левия човек в България той обясни, позицията си, че според него това изисква „да събереш две основни задачи – национално спасителните задачи, защото нашата страна си отива и въпроса за чудовищното социално неравенство и несправедливост, което съществува в тази страна. 1 % от населението държи над 80 % от активите на това сиромашко общество. Такава социална диспропорция, каквато има в момента, никога не е съществувала в българската история”.

„България в сегашния й вид няма нужда от реформа, а необходимост от тотална смяна на този модел. Възникват и въпросите имаш ли възможност да го смениш, имаш ли идея с какво да го смениш и дали ще ти дадат да го направиш”, каза още проф. Христов.

Интересна прогнози за бъдещето направиха и двамата събеседници. Според Иво Христов в рамките на 50-60 години ще имаме два кошмарни процеса – социалните противоречия и социалните неравенства ще станат биологични неравенства, ще станат интелектуални неравенства, ще станат чисто видови неравенства. „Това неравенство ще придобие и чисто материални, физически, географски разлики. Една част от човечеството ще остане на Земята като гето, а друга част ще тръгне към Космоса”, прогнозира той.

 

About the Author :

Leave a reply