Време за раздяла

IMGP1192Навярно е съвсем малък броят на съвременните българчета, чието ранно детство протича изцяло в домашна среда. Посещаването на детска градина се явява необходимост – не само за ангажираните родители, но и за техните малки наследници. Защото там децата научават безброй полезни неща; укрепват физически, и емоционално.

След всеки пореден етап от живота на човека настъпва време за раздяла. И започва друг период на съзряване, с по-различен микроклимат.

IMGP1196Сбогуването с детската градина бе събитие, което развълнува и грижовните учителки, и техните поотраснали възпитаници, които наесен ще прекрачат за първи път училищния праг. За дечицата от ЦДГ „Детски рай” – с. Шарково този ден беше 30 май 2016 година.

В сградата на пенсионерския клуб бяха поздравени бъдещите първокласници – със стихове, песни, танци и весели игри (някои от състезателен, а други – с развлекателен характер).

IMGP1208На онези деца от групата, които през септември ще поемат към първи клас, тържествено бяха връчени удостоверения за успешно завършване на предучилищната  подготовка в тази възрастова група. А после гласовитата Султанка Димитрова (една от учителките) поздрави всички гости, деца и родители с няколко народни песни.

 

IMGP1212В последния ден на месец май и децата от ЦДГ „Здравец” – град Болярово трябваше да преживеят това забележително за тях събитие – раздялата с ежедневието в детската градина. Пред насъбраните родители и близки малките чаровници артистично доказаха колко много знаят и могат! А това със сигурност бе техният „пътен лист” за първокласници!

 

IMGP1253След лиричното встъпление на чаровната госпожица Диляна Димитрова празника откри К. Гюрова, директор на детското заведение. Гости на тържеството бяха заместник-кметът Нина Терзиева и общинският съветник Янко Анев.

Прочувствено прозвуча стихотворението, чиято авторка Галина Петкова прочете пред всички. То бе посветено на този тържествен и … малко тъжен миг – раздялата с нейните обичани, умни и забавни възпитаници. Затова и сълзите в очите бяха нещо естествено…

IMGP1254А после се заредиха динамични танци, състезателни игри, хорово припомняне на азбуката, стихове за родната реч, „пътуване” във влакчето на знанията, довършване на рисунки (добавяне на онова, което е забравил художникът), разпознаване на геометрични фигури… Вълнение предизвика и пристигането на двете красиви феи на познанието – Ани и Бети от групата на по-малките дечица. Те внимателно следяха отговорите на участниците и раздаваха за награда красиви хартиени цветя, изработени там, в детската градина.

IMGP1264А веселият народен танц „Буенек” беше поздрав за публиката, която не спираше да аплодира талантливите дечица!

За спомен всеки бъдещ първокласник залепи в апликирана красива ваза цвете с написано върху него името си – за да напомня за времето, когато е бил част от този детски колектив! А финалната песничка неслучайно бе със заглавие „В първи клас”!

IMGP1265И като общински ръководител, и като майка госпожа Терзиева благодари на учителките за положените досега грижи и умения. Както и на грижовните лелки от непедагогическия персонал, разбира се, които също бдят за здравето и спокойното ежедневие на децата.

От ръцете на госпожа Гюрова бъдещите първокласници получиха своите първи удостоверения в живота. Тя ги поздрави за чудесно усвоените досега знания тук. Развълнувана, тя им пожела и в училище да бъдат така прилежни, умни и трудолюбиви, забавни и жизнерадостни!

IMGP1302

Бинка Величкова

About the Author :