Време е проблемите на сектора спорт да станат наш приоритет

Ямбол, 27.03.2023 г.

На поканата за среща с Божидара Божилова – кандидат за народен представител от листата на БСП за България, в спортна зала „Диана” се събраха треньори и председатели на спортни клубове от Ямбол. Срещата откри Капка Йоргова и представи участниците.

„Днес, ние с Председателя на Общинската организация на БСП в Ямбол д-р Райно Георгиев сме тук, не, за да ви говорим за това какво трябва да направите. Аз искам да чуя от вас какво още трябва да се направи за спортните клубове, защото културата и спорта, всички сме наясно за това, са недофинансирани от години. Но наред с този проблем е очевидно, че има и други и те влияят зле на вашата работа. Ето аз направих проучване за себе си и разбрах, че в Ямбол вече няма спортен диспансер. Спортистите са оставени на грижите на личните си лекари като останалите пациенти. Това считам, че не е добро решение, защото спортните травми са специфични и изискват специфични  познания и медицинска интервенция. Оценям това притеснение на клубовете и  смятам да го превърна в свой приоритет. Ангажирам се лично да помагам нещата в ямболския спорт да се случват занапред по най-добрия начин” – каза в уводните си думи Божидара Божилова и предложи всеки от присъстващите да направи своите бележки и предложения към програмата.

В залата присъстваха треньори и представители на повечето от спортните клубове, които за Ямбол са 40. Те споделиха, че в програмите на политическите  партии темата за спорта е пренебрегвана. В повечето няма нито дума за него, а там, където го има, той е „закачен”  за здравеопазването. Спортните деятели виждат в това подценяване на неговата роля. Според изказалите се секторът спорт е самостоятелна и важна част от нашия живот.

Бяха повдигнати въпроси във връзка основно за неясната нормативна уредба на спорта в България, за неясния статут на треньорите, които са обикновено по 7 дни в седмицата на работа. Треньорът е оставен сам да се справя с всички проблеми – беше общото заключение. Поставяните публично въпроси – за недоброто състояние на спортната база, за таксите, които спортните клубове са принудени да събират от спортуващите, за неясния професионален статут на треньори, за липсата на кадри и липсата на информация за тяхната работа и постиженията им в спорта – не намират решение в държавата повече от 30 години. В Ямбол работят около 50 треньора, но те се приближават все по-осезателно към края на професионалната си кариера, а няма кой да ги замести.

Присъстващите се обединиха около посланието, отправено към кандидатите за народни представители от 31 ЯМИР, че на спорта в България му трябват три неща: добре поддържана база, подготвени кадри, които да поемат щафетата от по-възрастните си колеги и възможност за участие в международни спортни срещи. А, за да се случи всичко това, са необходими спешни корекции в законодателната база за спорта и контрол върху работата на спортните клубове и федерациите. Трябва да се действа бързо и на държавно ниво, за да се минимизират щети от пропуснатите години за развитието на спорта. Не е достатъчно да копираме западните модели за спорт с участие на децата, юношите и младежи – смятат спортните деятели. Трябва да следваме нашите традиции, нашата национална спортна школа, която е имала забележителни постижения, създала е световни величини в спорта и не веднъж е вдигала на крака публиката по стадионите.

Срещата приключи с едно изключително конструктивно и навременно предложение от тяхна страна. Да се отдели един етаж в сградата на новата болница за спортен диспансер и да се привлекат лекари, рехабилитатори и специалисти по здравни грижи, които да се грижат за спортистите. Парадоксално е днес в Ямбол да има 40 клуба и нито един методист, лекар, рехабилитатор, докато преди години е имало 12 клуба, всеки  с методист и поне рехабилитатор и трима лекари – специалисти за лечение на спортни травми.

Божидара Божилова изказа задоволството си от конструктивния разговор, от направените предложения за подобрения в сектора спорт, обеща да запознае подробно водача на листата Кристиан Вигенин и увери присъстващите, че ще направи всичко необходимо техните проблеми да не бъдат забравяни повече.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

About the Author :