Времето, преди да се разпадне – „Рисунката”

DSC05273Четвъртата ямболска изложба „Рисунката” бе открита във вторник, 10 февруари, в Галерия „Кирил Кръстев”. В нея участват 13 автори с 35 творби, сред които Петър Тепсизов, Александър Александров, Траяна Панайотова, Атанас Караманов, Петър Тепсизов, Диана Йорданова. Творби, създадени с туш и перо, със сангин, с молив – почти всички техники са използвали художниците, за да трасират още нещо по пътя си. При някои от рисунките, всъщност, не става дума изобщо за трасиране, понеже рисунките вече са самостоятелни, завършени произведения на изкуството, а не подготвителен етап за създаването на картина, графика или скулптура.

DSC05272Така е при Цветан Казанджиев и Кольо Костов, при Александрина Игнатова, останала и този път вярна на своите клоуни, при Павлина Сърбова и Боряна Чапърова. Чапърова с двете си творби -„ Древно летоброене І и ІІ”, ни праща в един и магичен, и фолклорен свят, който те връща отново и отново към себе си.  При някои от другите участници в изложбата, рисунките са трасиращи, те тепърва вероятно ще се превърнат в картина или в графика.

DSC05278Или вече, междувременно, са се превърнали, тъй като има и рисунки, правени преди няколко години, както е с нещата, изложени от Румен Малчев. Живеещият и творящ в село Окоп, община Тунджа, живописец участва в откритата във вторник изложба с шест „неща”, някои от тях правени още през 2011 година. Те са вероятно именно „заготовки”, първоосновата, от която после Малчев да нанесе пищните си бои върху платната. Радващо е, че в последно време той се включва, по един или друг начин, в художествения живот на Ямбол, взе участие в Коледната изложба в Галерия „Кирил Кръстев”, а наскоро бе около Тодор Ялъмов в Областната управа, където преподавателят-класик, направи мини ретроспективна изложба.

DSC05271Особено внимание заслужават нещата, с които участва в „Рисунката” Кольо Костов. Неговите две творби са напълно завършени и могат, а вероятно и да са поели, към зрителите, защото сякаш няма какво да се „пипа” допълнително по тях. Те са най-ярките рисунки в изложбата. Не с мащаба си, разбира се, а с мистиката закодирана в тях. Мистиката на модерния човек, на оня, който търси себе си, за да избяга най-често от себе си. Търси другите, за да избяга после и от тях.

Или просто е заложник на острова на самотата, и неистово чака платната, които да го изведат от пустинята на бита.

DSC05270В четвъртото издание на „Рисунката” има какво да се види, има върху какво да се спре окото и душата на зрителя. Това може да са малките, фини пейзажи, вдъхновени от Тунджа и места, които често са подминавани в града ни, може да са ефектните творби на Павлина Сърбова, решени в цвета на индигото, пресечени от черни линии, а вътре в тях, като сърцевина, докосващи се багри в светло-тютюнево и светло-сиво..

DSC05279Изложбата „Рисунката” е добър старт на годината за Галерия „Кирил Кръстев”, а и в последните четири години там Представителството на ямболските художници винаги тръгва с този непретенциозен уж, но показващ много жанр. Тя може и да е един от финалните акорди за тази малка, но светла зала, в която дълго време ямболките художници имаха още един пристан. И имаха своите къси отрязъци от вечерта, в която на чаша вино да се потърсят, доколкото това е възможно в това все по-разпадащо се от самота време.

DSC05276 DSC05280

Борислав Ненов

About the Author :