Впечатляващо гостуване –„Духът на акварела” в галерия „Жорж Папазов”

trienaleВ понеделник, 24 октомври, в художествена галерия „Жорж Папазов” бе открита пътуващата изложба „Духът на акварела”, чийто куратор е художничката Селма Тодорова. Над 250 творби на автори от пет континента можаха да видят дошлите на откриването на изложбата, в която има и престижно ямболско участие – това е творба на  Цветан Казанджиев.

Селма Тодорова, кураторът на изложбата обясни, че триеналето , което се е провело  във Варна през  месеците юли и август е имало много сериозен успех, тъй като заедно с него се е състоял и фестивал, на който са присъствали над 50 гости от 30 страни. Имало е много известни имена, които са участвали в това първо издание на триеналето.

Кураторът на изложбата „Духът на акварела”, която е и представител на Фондация „Международно акварелно общество България”, Селма Тодорова, е родена в София през 1962 година. Завършила е художествена гимназия, а след това и Художествената академия, специалност „Плакат”, където неин преподавател е бил ямболлията проф. Иван Газдов. Тя има емоционална връзка с Ямбол, тъй като той е родният град на баща й.

Творци от над 80 държави участват в акварелното общество. В галерия „Жорж Папазов” ценителите на изобразителното изкуство могат да видят творби на големи автори от Пакистан, Турция, Монголия, Индия, Молдова, Китай. Ренесансът на акварелните бои сякаш е концентриран в Азия, в държави като Китай, Индия, Пакистан, Хонг Конг, Тайланд. В Европа може би този огромен интерес на художниците към водните бои предстои, но и сега има участие на творци от Италия, Унгария, Молдова, България, Швеция.

Международното триенале „Духът на акварела”, което направи през лятото първото си издание за България респектира и възхищава с високото равнище на участниците в него . В галерия „Жорж Папазов” от началото на седмицата се настани един светъл, ефирен свят, прекрасен свят, който дава същността на аварела. Тази техника, показва го чудесно изложбата, има възможността да предаде и дълбините на портрета, а не само на пейзажната живопис. „Стремеж към съвършенство”е било мотото на фирмата на Херман Шминке и Йозеф Хорадам, които през твърде далечната 1881 г. са създали оригинални акварелни бои, носещи и досега името на единия от съдружниците.

За разлика от художниците, рисуващи с маслени бои, тези, които са се „доверили” на акварела за създаването на своето изкуство, постоянно пътуват, за да демонстрират своето умение по целия свят. Преди да пристигне в Ямбол, изложбата „Духът на акварела”е гостувала в изложбените зали на Варна, Севлиево, Сливен, Търговище, София, Кюстендил.

Българските акварелисти са част от това възраждането на тази техника, благодарение на IWS България, неразделна единица от голямото акварелно общество IWS..

За малко повече от година, картини на български художници участват в редица престижни акварелни форуми в света и са публикувани в каталозите им, а някои от тях са отличени с награди: Световно триенале на акварела – Сеул, Корея (2015); LovEarth – Джакарта, Индонезия (2015); Биенале – Кастра, Словения (2015); Международно биенале на акварела – Шенжен, Китай (2015-2016); Международно биенале на акварела – Тирана, Албания (2015); Международно биенале на акварела – Ню Делхи, Индия (2015); най-големият ежегоден акварелен форум Фабриано, Италия (2016); Международна изложба „Фокус“ – Бангладеш (2016); Международно биенале на акварела – Джамсоро, Пакистан (2016); 4то Международно биенале на акварела – Белград, Сърбия (2016).

Борислав Ненов

About the Author :