Впечатляваща юбилейна изложба на Боряна Чапърова

SAM_0372В значимо събитие в живота на града се превърна юбилейната изложба на ямболската художничка Боряна Чапърова в Художествена галерия „Жорж Папазов“ на 11 май вечерта. Картините са наредени в две зали – в едната са платна, рисувани в периода 1981-1989 г., в основната зала– създадени през последните 10 години. Разликата е огромна, в това ще се увери всеки посетител на изложбата. Самата Боряна Чапърова споделя, че промяната никога не е лесна, но при нея тя се е случила по естествен път. Донякъде е провокирана и от обществените събитие след 1989 г., големият приток на информация и на всичко това художничката е реагирала по единствения възможен за себе си начин.

SAM_0321Една от личностите, които пишат историята на града, в който живеят, една от най-уважаваните художнички в нашия град, така определи Боряна Чапърова домакинът на събитието директорът на галерия „Жорж Папазов“ Петко Йорданов при откриването на изложбата. „С възторг и респект към прекрасната й юбилейна ретроспективна експозиция и нейната личност аз прекланям глава. А като педагог и преподавател на хиляди деца, в това число и на моите две, й целувам ръка“, бяха думите, предхождащи красивия жест.

Цветан Казанджиев, друг голям ямболски художник, представи юбилейната изложба. „Картините й издават една нежна и наранима душевност, лирична чувствителност, характерна за нея виталност, цветност – приглушена и SAM_0325премерена, категоричен контур на рисунката, деликатна фигуративна повърхност и прецизна композиция – това е запазеният знак на Боряна Чапърова“, така  много точно той характеризира специфичния й натюрел. „Впечатляваща изложба, няколко периода от творческия й път през годините, цикли от картини, тематично и пластично разнообразие и стилистични  похвати. Всеобхватност от въздействие върху зрителя – това според мен е поредната изложба на Боряна. Градът и ние би трябвало да се гордеем, че Боряна е сред нас като човек, педагог, художник, като част от интелигенцията на този град“, бе категоричен в оценката си Цветан Казанджиев.

Поздравителен адрес от името на кмета на Ямбол поднесе зам.-кметът Илиана Бицова. Прочетен бе и поздравителен адрес от председателя на Съюза на българските художници Любен Генов.

SAM_0353„Изкуството започва с учителите. Моите учители и на първо място Стефан Бъчваров, а после Георги Зайков, проф. Панайотов, неговият асистент Ангел Методиев, учителят ми по живопис в Казанлък и после учителите ми във Велико Търново оставиха трайна следа в мен, но най-ярките следи са оставените от моите ученици – учила съм се от тяхната млада сила, енергия и патос. А и Ямбол е един артистичен град, който зарежда всеки творец“, сподели художничката. Специална изненада за Боряна Чапърова бе вдъхновяващото изпълнение на сопраното Цветомира Гицова.

Боряна Чапърова подари прекрасна картина на галерията, а директорът Петко Йорданов й връчи полагаемото свидетелство за дарение. Художественият съвет на ХГ „Жорж Папазов“ е определил две от картините в изложбата – „Мълчана вода“ и „Огнена SAM_0323бариера 2“, да бъдат купени за фонда на галерията. Културният институт подари на юбилярката и една бяло платно с пожелание върху него тя да нарисува следващия си шедьовър. Боряна Чапърова получи и подарък от Групата на художниците в Ямбол.

Не са чак толкова често случаите, когато изложбените зали са изпълнени в подобна степен, а желаещите лично да поздравят художничката се редяха на дълга опашка. Освен многобройните й почитатели, тук бяха и колеги на Боряна Чапърова от гимназия „Васил Левски“, нейни ученици. Истински празник както на изкуството, така и на личността, дала много на града и на общността!

SAM_0328 SAM_0334 SAM_0338 SAM_0343 SAM_0355 SAM_0356 SAM_0357 SAM_0366 SAM_0378 SAM_0382 SAM_0384 SAM_0313 SAM_0314 SAM_0315 SAM_0365 SAM_0375 SAM_0379 SAM_0386 SAM_0387 SAM_0389 SAM_0391 SAM_0392 SAM_0403

About the Author :

Leave a reply