Волейболът – едно тъжно бъдеще?

Borko_poslДали волейболистите ни са отишли със свалени гащи за олимпийската квалификация или като на бой, надали може да има съмнение. Тези състезатели, играли стотици пъти за България, най-напред са професионалисти. Нито един от тях няма да си позволи да бъде жалък на такъв спортен форум – това не е мач в кварталната градинка, а мениджърите следят всичко под лупа.

Нали искат – и те, и техните клиенти, волейболистите, да имат престижни клубове и заплати. Треньорските умения на Пламен Константинов също трудно могат да се заличат – той нито идва от Павликени, нито е завършил вчера Спортната академия. Пламен е с чудовищен опит като състезател, и само кретените не помнят какво му беше на Олимпиадата в Пекин.

И въпреки това, което стана тогава между София и Пекин, Константинов не рухна.

Веднага, разбира се, се появи на авансцената Радостин Стойчев. Сегашният треньор допуснал груби грешки, ала критикът му не назова нито една – поне ей така, да купим и ние нещо от наставника на Казийски.

И като дойдохме до Казийски, ще видим скоро колко тежко е положението с момчетата в българския волейбол. В нашите клубове те получават нищожни заплати, а не всеки може да работи дълги  години, очаквайки да стане скъп играч в чужбина. Епохата на Любо Ганев, който ми скри преди години топката във Варна, обяснявайки ми, че винаги се е забавлявал и на тренировки, и по време на мачове, сякаш фалира.

Треньори споделят, че момчетата искат без пот да станат асове. И че не искат да стоят до късно в тренировъчната зала, а да се приберат, за да си чатят. И селфита, как иначе. В крайна сметка ще стигнем, всъщност май сме стигнали, до селфи поколението. То цъка по Меси или по друга звезда, ала никога не би блъскало колкото тях на терена.

И ако Меси е целунат от Господ, такива са гениите, тук най-много да имаме още няколко като Валери Божинов. Три минути на терена, сетне, за пресата, в центъра на снимката.

Дано не е такава съдбата на българския волейбол. Защото дотук само този колективен спорт отиваше на Олимпийските игри. Но – в минало време….

Борислав Ненов

About the Author :