Волейболистките на „Тунджа” на финалната права

???????????????????????Девойките до 15 години на  волейболен клуб „Тунджа” са в последния етап от подготовката си за участието на финалите на държавното първенство. Това е голям успех за ямболския волейбол, дошъл след много работа и на състезателките, и на треньорите Илия Михайлов и Николай Колев.
Програмата за финалния турнир вече е ясна – той ще се проведе от 29 май до 4 юни в София, като отборите са разпределени в две групи по четири състава. „Тунджа” ще излезе на терена срещу „Славия” /София/, който през тази година е номер 1 в столицата, срещу „Родопа” /Смолян/ и срещу Етрополе.
Илия Михайлов, един изключително опитен треньор, доказал през годините, че може да гради тимове и да създава волейболистки от солидна класа, сподели за „Делник”, че в Етрополе има много силни традиции в този спорт и там развиват както женското, така и мъжкото направление.
Самият факт, че отборът на девойките до 15 години от този малък град си е пробил път SAMSUNG CAMERA PICTURESдо финалите на държавното първенство е красноречив за възможностите му, така че няма място за никакво подценяване. Смолянският „Родопа” на този етап е непознат за треньора Илия Михайлов и неговият помощник Николай Колев, един млад специалист, който има амбициите и желанието  да се отдаде на този толкова атрактивен спорт.
„Преди няколко години сме играли с отбора на Смолян. Те ни надиграха в Ямбол, обаче ние пък ги бихме там, така че ще видим какво ще се получи на финалния турнир в София”, каза още Илия Михайлов.
За медалите от държавното първенство при девойките до 15 години ще спорят общо 16 състава. Освен в столицата, където са две от групите, другите 8 тима ще играят в първия етап от надпреварата в Пазарджик. Крайната битка ще бъде по терените на столицата.
Именно от представителките на „Хебър” / Пазарджик/ паднаха момичетата от „Тунджа” на зоналния турнир в първия ден от състезанието. След това обаче те намериха играта си SAMSUNG CAMERA PICTURESи преодоляха съпротивата на „Ботев” /Враца/ и на „Локомотив 1929” /София/. Зоната спечелиха момичетата от Пазарджик, а ямболският тим заслужено отиде също на финалите, класирайки се на второто място.
Преди зоната, „Тунджа” във възрастта на 15-годишните се представи отлично в другите мачове и показа, че има качества и сили за нещо повече.
„Трябва да се стараем да бъдем максимално мотивирани във всеки мач”, казва треньорът Михайлов. Неговите възпитанички понякога повеждат много убедително в резултата, после идват спадове и се случва така да загубят геймове и мачове, в които победата е напълно по силите им.
Девойките младша възраст на волейболен клуб „Тунджа” също имат възможности, но не успяха да се реализират максимално през отминаващия сезон- те не стигнаха до финалите на републиканския шампионат. В това няма нищо драматично – при SAMSUNG CAMERA PICTURESподрастващите е далеч по-важно момичетата да напредват в уменията, да градят характери, а пълната им реализация може да дойде и в малко по-зряла възраст.
От ямболския волейболен клуб тръгна състезателка като Росица Янева, която дълги години игра на много високо равнище и в България, и в чуждестранни клубове, бе националка в различните гарнитури. По нейните стъпки върви сега Нася Димитрова, която преди броени дни спечели шампионската титла при жените с отбора на „Левски”.
21-годишната нападателка на „сините” е основен играч и е включена и в националния  тим. Отлични качества има и друга възпитаничка на „Тунджа”, Кристияна Петрова, която също е част от шампионския тим на „Левски”, но тя още е малка и тепърва ще става фактор в отбора.
Странно, дори обидно, е отношението на управляващите в града ни към волейболния ни клуб. Тази година, при разпределението на субсидията от Експертната комисия към SAMSUNG CAMERA PICTURESобщина Ямбол, за ВК „Тунджа” бяха определени едва 3 000 лева. А дори и хора, които са далеч от спорта, знаят, че именно волейболът измива очите на България при колективните спортове.
Те знаят, но Експертната комисия или не е дори чувала за това, или има съзнателно пренебрегване на ямболския волейболен клуб. Ако е първото, нужно е спортно просвещение, ако е второто – работата е още по-скандална.

 

 

About the Author :