Войника празнува Деня на народните будители

DSC01919В навечерието на 1 ноември, Празник на будителите, и във връзка с 45-годишнината от обявяването на Стралджа за град,  във Войника се проведе тържество, в което взеха участие учениците от ОУ ”Хр. Ботев” и самодейците от читалище „Възраждане”. Кметът на селото Жеко Жеков  припомни историята на празника 1 ноември, обърна  внимание върху необходимостта днес да се вглеждаме по-често в портретите на великите българи, да споменаваме имената им и да се учим от тях на родолюбие. Вълнуващо прозвуча и приветствието на Живка Василева, директор на училището, с поклон към делото на възрожденците и борците за свобода, към всички големи българи посветили живота си за българската духовност, култура и просвета. „ Вашият концерт днес е доказателство за силния народен дух, за таланта и творчеството на местните хора. Щастлив съм, че във Войника има действени люде, има горещи родолюбци, има старателни учители, будни творци, хора, които винаги са давали тон за една активна  будителска дейност, за добра съвместна работа между кметство, училище и читалище. Това е правилната форма за постигане на успехи!”, каза в своето обръщение Митко Андонов, кмет на общината и поздрави войничани с празника. Минути по-късно започна празничната програма подготвена с много старание и любов от домакините.

DSC01921Фолклорната група „Латинка” представи  новите си песни. Истинска изненада беше  създадената от самодейците песен за Войника, която децата в залата  веднага запяха. Приятен момент от  участието на читалищния състав беше  гордостта от завоювания златен медал и грамота от участието в Националния фолклорен празник „Кехлибарен грозд” 2014.Като надпревара за доказване на творчество и богатство на идеи ученици и учители, всички участници в проект „Подобряване качеството на образованието в средищните училища чрез въвеждане на целодневна организация на учебния процес” по ОП ”Развитие на човешките ресурси”, зарадваха публиката с най-българските песни и стихотворения.

DSC01925Трогателно и звънко прозвучаха думите на „Аз съм българче”. И като че ли хората не искаха да напускат залата. Споделяха вълнението си след този толкова български празник ,  не пестиха поздравленията към участниците.

DSC01927

 

About the Author :