Военни подкрепят граничните полицаи за охрана на границата

DSC08441От днес Българската армия оказва логистична подкрепа на „Гранична полиция” за охрана на българо-турската граница. 83 военослужещи и 34 специализирани военни автомобили за превоз и за ремонт са разпределени в петте гранични полицейски управления – Свиленград, Елхово, Болярово, Средец и Малко Търново.

Да оповестят в какво щке се състои операцията в „Гранична полиция” – Елхово дойдоха заместник – министрите на отбраната Димитър Кюмюрджиев, и на вътрешните работи Филип Гунев. Логистичната подкрепа на военните ще включва превоз на задържани нарушители на границата, превоз на гранични полицаи и на контролиращите ги , ремонт на техниката и ремонт и възстановяване целостта на преградното съоръжение, което досега е било нарушавано 40 пъти от нелегалните мигранти. Армията има готовност при нужда да увеличи подкрепата си, каза зам.-министър Димитър Кюмюрджиев и допълни: „Искам да изкажа едно ясно послание към всички тези каналджии и нарушители, че ако трябва ще се засили участието на войските от българската армия, ще се засили координацията между войските и българската армия, но няма да се позволи навлизането на подобни нерегламентирани нарушители на границата във всяка една посока”.

DSC08438Той обясни, че по предварителни разчети за първите 6 месеца операцията ще струва 2 128 360 лв., а само за подготовката на техниката досега от бюджета си министерството е изхарчило 180 000 лв.

Техниката, с която ще се извършва превоза е ЗИЛ-ове, които след инцидента с граничните полицаи бяха премахнати от автопарка на „Гранична полиция”. Военните увериха, че техните ЗИЛ-ове са изправни и надеждни, съществената разлика е в това, че военните имат и мобилни работилници, които веднага могат да се отзоват при нужда.

Зам.-министрите обясниха, че този път военните няма да имат отношение към строителството на новата ограда, която ще бъде с обща дължина 136 км. 66 км от нея ще бъде на територията на област Бургас, 34 км в ямболска област и 36 км в Хасковска област. Зам.-министър Гунев каза, че докато течяло проектирането и геодезическите изследвания областните управители трябвало да определят кои ще са изпълнителите. В Бургас участъците са разделени на три. Пътищата към новото съоръжение са ангажимент на земеделското министерство, което трябва да възстанови съществуващи горски пътища. Проектирането му приключва за областите Ямбол и Хасково, за Бургас се бави заради усложнените метериологични условия. Другата седмица ще имаме ясна представа за необходимите средства и сроковете, в които ще може да бъде изградено съоръжението, а реалното изграждане ще може да започне през месец май, каза зам.вътрешният министър. Той допълни, че веднага щом бъдат осигурени необходимите средства от министерство на финансите ще може да започне и самото изграждане на съоръжението.

От началото на годината досега в страната са заловени близо 5000 незаконно преминали границата. На 16 000 души не е позволено да преминат границата, защото групите са засечени в дълбочина на турска територия и са предупредени турските гранични полицаи. За сравнение през цялата 2014 г. недопуснатите мигранти са 32 000, докато сега за по-малко от 4 месеца броят им е наполовина от миналогодишния.

Малко над 40 % от нелегалните мигранти са от Сирия, завишен е миграционният поток от Ирак и Афганистан, но нелегалните мигранти от там подлежат на доброволно или принудително връщане. Най-големи проблеми България има с връщането на нарушители от Бряг на слоновата кост.  „Те настояват всички лица да ги довеждаме физически в посолството в Рим на Брега на слоновата кост с цел да установят тяхната идентичност, за да могат да решат дали имат право да бъдат върнати в Брега на слоновата кост. Този тип държави изключително трудно се работи с тях”, обясни трудността зам.-министър Гунев.

От МВР разчитат, че по време на строителството на новото възпрепятстващо съоръжение миграционният поток ще намалее заради струпването на техника и строители на граничната бразда. До края на юни ще бъде напълно изградена и Интегрираната система за охрана.

About the Author :