Военни от 42-ри механизиран батальон – Ямбол участваха в тържествата за Освобождението на Ямбол

1Офицери и военнослужещи от 42-ри механизиран батальон – Ямбол, от състава на Втора механизирана бригада, участваха в тържественото честване на 141 години от Освобождението на град Ямбол от османско владичество, което се състоя днес, 17 януари в областния град.

На мястото, където на същата дата през 1878г. са били посрещнати руските воини освободители от 23-ти Донско-казашки полк, се състоя тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя. На паметната плоча, издигната в чест на победоносния за града руски полк, командван от полковник Николай Яковлевич Бакланов, слово изнесе кмета на града господин Георги Славов, отслужи се и благодарствен молебен за загиналите за Освобождението на България.

20190117_104447В знак на почит към делото на руските войни и ямболските опълченци, извоювали Освобождението от османско робство, командирът на 42-ри механизиран батальон подполковник Ивайло Иванов положи цветя на паметния знак за събитието преди 141 години по посрещането на руските освободители – бойците на полковник Бакланов.

Общоградското честване на 141 години продължи с шествие до паметника на загиналите за национално освобождение, където бяха сведени глави пред саможертвата на героите, в памет делото им за България.

Тържествената атмосферата допълни с изпълнения на маршове Духовият оркестър при Читалище „Съгласие – 1862“.

На честването на бележитата за Ямбол дата присъстваха представители на държавната и на местната власт, на военно-патриотичните организации, жители и гостите на града, сред които беше и заместник – областният управител на oбласт Ямбол – Христо Колев.

E_1 E_2 E_3 E_4

About the Author :

Leave a reply