Военният министър провери условията на военните, командировани на границата

DSC05795Военният министър Николай Ненчев посети военнослужещите от Сухопътни войски, командировани на българо-турската граница, за да провери при какви условия изпълняват служебните си задължения. Той беше посрещнат в Регионална дирекция “Гранична полиция” – Елхово от заместник -началника на отбраната генерал Константин Попов и от заместник – директора на РД “Гранична полиция” – Елхово – Деян Моллов.

DSC05798Военнослужещите от Сухопътни войски помагат на Гранична полиция за охрана на българо-турската граница основно с осигуряване на висикопроходим транспорт, но част от тях и патрулират. Броят на командированите е увеличен, първоначално беше около 40 души а сега е: „ От 100 – 110 до към  130, понякога повече хор, оказваме логистична подкрепа, оказваме подкрепа в съвместно патрулиране понякога във всички райони, където Гранична полиция не е в състояние да осъществи контрол поради липса на техника разбира се, тук районът е изключително труден”, уточни военният министър Николай Ненчев.

DSC05800При нужда министерството на отбраната има готовност да осигури и по-голяма подкрепа на Гранична полиция. Минисътрът допъни: „Ако това е необходимо имаме готовност да окажем пълно съдействие, но нека се водим от факта, че все пак водещи са МВР и Гранична полиция, така че съвместно с тях ще решим колко дълго и с колко хора ще участваме”.

DSC05801Той призова военослужещите да следват стриктно инструкциите, които е разписал още преди тяхното командироване. В тях е посочено:  „Да се придържат строго към вътрешното законодателство, да се придържат строго към международното право, към международното хуманитарно право и към устава на ООН”, там са регламентирани и ситуациите, при които може да се стреля: „При неизбежна отбрана, това е ясно регламентирано в член 12 на Наказателния кодекс, ясно там е разчетено и обосновано кога и при какви условия да използват сила”.

DSC05803Министър Ненчев се запозна на място с интегрираната система за контрол на границата, която в реално време следи движението по цялата гранична бразда.

Деян Моллов, зам.-директор на Регионална дирекция „Гранична полиция” – Елхово, заяви, че  тенденциите са за повишаване на миграционния натиск във връзка със зимния период. „Мигрантите бързат да преминат на наша територия, но успяваме да противодействаме към този момент”, каза още той.

Снощи край Малко Търново е задържан ТИР с румънска регистрация и турски водач, който е превозвал  31  мигранти. Според граничните полицаи незаконното преминаване на границата е станало в района на Малко Търново.

След посещението на РД “Гранична полиция” – Елхово министърът отиде на границата, за да види условията, при които работят военнослужещите.

About the Author :