Военен хеликоптер гаси пожара край Лесово, в Недялско са изгорели 7 постройки

Ямбол,8.08.2020 г.

Хеликоптер от авиобаза “Пловдив” се включи в гасенето на пожара край Лесово, който все още не е овладян. Официалната информация на ГД “Пожарна безопасност и защита на населението” за пожара е: “На 07.08.2020 г. в 14:44 ч. в ОЦ при РДПБЗН- Ямбол е получен сигнал за пожар в сухи треви храсти в землището на с. Лесово, общ. Елхово, обл. Ямбол. За мястото на произшествието е изпратен екип от РСПБЗН – Елхово. При пристигане служителите установяват, че пожарът се е разпространил на голяма площ и са повикани допълнителни сили и средства, общо 7 пожарни автомобила на РДПБЗН-Ямбол. В гасенето се включиха и служители от ДГС- Елхово. Пожарът е обхванал над 5000 дка сухи треви и храсти. Гасителните действия се извършват в силно пресечена и трудно достъпна местност, като част от  зоната на пожара е недостъпна за наземна техника. Няма опасност за населените места”.

В момента горят сухи треви и храсти в посока- българо-турската граница, но далеч от граничния пункт. В близост до село Лесово вече няма горящи площи, твърди кметът Димитър Бившев. Той обясни за БНР, че е останало едно огнище, малко по- близко до селото в едно дере в посока река Тунджа, но достъпът до мястото е лош. В момента по него се работи и се следи за нови огнища, защото вятърът се е усилил.
В гасенето на огъня са включени 6 противопожарни екипа, служители на горското стопанство и земеделска техника. Овладяването на пожара е затруднено, заради пресечения терен и силния вятър, който непрекъснато променя посоката си.
Другият голям пожар в Ямболска област е в с. Недялково, общ. Стралджа, където има изгорели 7 постройки (необитаеми къщи и селскостопански постройки), съобщават от ГД “Пожарна безопасност и защита на населението”. В гасенето участват 2 пожарни автомобила от РДПБЗН-Ямбол. Няма загинали и пострадали.
About the Author :

Leave a reply